Open Broadcaster Software

Open Broadcaster Software (OBS) je brezplačni odprtokodni program za snemanje in prenašanje dogodkov v živo. Na voljo je za operacijske sisteme Windows, Mac OS X in Linux.

Domača stran projekta: https://obsproject.com/

Za namestitev izberite »OBS Studio« različico za vaš operacijski sistem.

Hitre povezave na strani:

Osnovne nastavitve

Za dostop do nastavitev v osnovnem oknu izberite gumb “Settings”.
OBS_first_web

Nastavitve kanala za prenos v živo

Ko na portalu Arnes Video ustvarite nov kanal za prenos v živo, na zadnjem koraku vidite izpis vseh potrebnih podatkov za oddajanje v živo. Primer (vnesite svoje podatke):
OBS_stream_data

Za vpis potrebnih podatkov v nastavitvah programa izberite zavihek “Stream”. Pod Type izberite “Custom Streaming Server”, nato pa vpišete vse potrebne podatke. Za dostop do polj za vpis uporabniškega imena in gesla, morati obkljukati možnost “Use authentication”. Vnosa v polji “Username” in “Password” ne smeta vsebovati presledkov.
OBS_stream_setup_web

Nastavitev ločljivosti

Ločljivost se nastavi v zavihku “Video”. Base predstavlja ločljivost predvajanega posnetka v našem programu,  Output pa ločljivost, ki jo bomo posredovali Arnes strežniku. Prikazovanje različnih vrednosti je zelo zahtevno za strojno opremo računalnika, zato priporočamo da pri obeh nastavite enako, kar pomeni končno ločljivost, ki jo želite poslati na Arnes strežnik.

Naše priporočilo je uporaba razmerja stranic 16:9, ter prenašanje v ločljivosti “1280×720” (720p). Če je privzeta nastavitev kamere drugačna, izberite “Vrsta resolucije/FPS: Po meri” in nastavite 1280×720.

V primeru uporabe operacijskega sistema Windows 7, priporočamo da vklopite funkcijo “Disable Aero”, kar vam bo verjetno malenkost spremenilo izgled oken, je pa mnogo manj procesorsko zahtevno.
OBS_stream_resolution_web

 

Nastavitev bitnega pretoka

Bitni pretok se nastavi preko zavihka “Output”. Najbolj enostavno je uporabiti Output Mode način “Simple”, kjer nato le izberete hitrost bitnega pretoka avdia in videa.

Pozor: Nastavitev vrednosti bitnega pretoka zavisi od želene kvalitete oddajane slike in zvoka. Za prenos v kvaliteti “720p” (če ste pri koraku nastavitev ločljivosti izbrali 1280×720) vam priporočamo nastavitev “2500” za video, ter “128” za avdio.
 OBS_stream_record_video_web
Bolj zahtevni uporabniki lahko uporabite Output Mode “Advanced”.

Priporočene vrednosti:

Ločljivost Video Bitni pretok* Avdio bitni pretok
854×480 (480p) 500 – 2000 Kbps 96 Kbps
1280×720 (720p) 1500 – 4000 Kbps 128 Kbps
1920×1080 (1080p) 4000 – 8000 Kbps 192 Kbps

* več kot bo gibanja v kadru, višji bitni pretok potrebujete

 

Nastavitev parametrov za lokalno snemanje

Poleg oddajanja program OBS omogoča tudi lokalno snemanje. Nastavitve nahajajo v zavihku “Output”. Najprej izberite mapo kamor želite shraniti vaše posnetke, pod Quality izberite “Same as stream”, ter Format shranjenega posnetka “mp4”.
OBS_stream_record_rec_web

 

Osnovna uporaba

Pred uporabo programa poskrbite za ustrezne nastavitve programa.  

Pozor! Vsakič, ko na portalu Arnes Video ustvarite nov kanal za prenos, morate popraviti tudi ustrezne nastavitve v programu.

Scene in viri

Viri predstavljajo posamezen element prenosa (video, napis, logotip,…), Scene pa združujejo več virov v skupno sliko. 

Scene

Novo sceno ustvarite preko gumba “+” v okvirju Scenes.
OBS_scene_add

Odpre se vam okno za vpis imena nove scene.
OBS_scene_add_name

Po dodajanju, se vam nova scena pojavi na seznamu. Z gumbi spodaj lahko brišete (“-“), ali premikate scene gor ali dol.
OBS_scene_added

Viri

Vire urejamo po posameznih scenah. Zato najprej na levi izberemo ustrezno sceno, nato pa uporabimo gumb za dodajanje vira.
OBS_new_source

S seznama izberemo želeni vir:

  • Image (logotip, slika ozadja…)

Vpišemo ime slikovnega vira.
OBS_add_source_logo

Poiščemo sliko na lokalnem disku. Ko izberemo sliko, se pojavi tudi v oknu za predogled.
OBS_add_source_logo2

Po potrditvi, nas vrne na osnovno okno programa, kjer pod viri lahko opazimo našo dodano sliko (temna ikona oko pomeni da je vidna na zaslonu). Hkrati pa se nam v predogledu  pojavi rdeč okvir, da preko katerega lahko sliko premikamo (klikneš na sredino ter premakneš po ekranu) ali povečamo/zmanjšamo (klikneš na rob ter skaliraš).
OBS_add_source_logo_view
 

  • Text (besedilo, napisi, podnapisi,…)

Vpišemo ime tekstovnega vira.
OBS_add_source_text_add

V polje Text vpišemo želeno besedilo. Izberemo ustrezni slog (Select font), ter barvo (Select color). 
OBS_add_source_text_add2

Po potrditvi, nas vrne na osnovno okno programa, kjer pod viri lahko opazimo našo dodano besedilo (temna ikona oko pomeni da je vidno na zaslonu). Hkrati pa se nam v predogledu  pojavi rdeč okvir, da preko katerega lahko besedilo premikamo (klikneš na sredino ter premakneš po ekranu) ali povečamo/zmanjšamo (klikneš na rob ter skaliraš).
OBS_add_source_text_add_view 

  • Video Capture Device (spletna kamera)

Vpišemo ime video vira.
OBS_add_source_video_add 

S seznama izberemo želeno kamero. V oknu za predogled lahko vidimo tudi sliko izbrane naprave v živo.
OBS_add_source_video_add2 

Po potrditvi, nas vrne na osnovno okno programa, kjer pod viri lahko opazimo naš dodan video (temna ikona oko pomeni da je vidno na zaslonu). Hkrati pa se nam v predogledu  pojavi rdeč okvir, da preko katerega lahko video premikamo (klikneš na sredino ter premakneš po ekranu) ali povečamo/zmanjšamo (klikneš na rob ter skaliraš). Črn okvir označuje rob slike, ki se pošilja naprej na strežnik. Če bo naš vir gledal čez rob, tisti del ne bo viden končnemu gledalcu.
OBS_add_source_video_view

  • Display Capture (namizje)

Vpišemo ime vira namizja.
OBS_add_source_desktop_add 

S seznama izberemo želene namizje (če jih imamo več). Predogled v živo prikazuje sliko izbranega namizja. 
OBS_add_source_desktop_add2

Po potrditvi, nas vrne na osnovno okno programa, kjer pod viri lahko opazimo naše dodano namizje (temna ikona oko pomeni da je vidno na zaslonu). Hkrati pa se nam v predogledu  pojavi rdeč okvir, da preko katerega lahko namizje premikamo (klikneš na sredino ter premakneš po ekranu) ali povečamo/zmanjšamo (klikneš na rob ter skaliraš).
OBS_add_source_desktop_view 
 

Končno urejanje virov

V kolikor nam kateri izmed virov prekriva drugega, lahko preko urejevalnika seznama s puščicama premikamo posamezne izbrane vire višje ali niže. Če je en vir višje od drugega, bo prikazan čez njega.
OBS_add_source_desktop_view2 

Če želimo začasno skriti katerega izmed virov (naprimer ime naslednjega govorca), potem uporabimo ikono “oko” ob viru. Če je temno pomeni vidno, če je svetlo pa skrito.
OBS_add_source_desktop_view3

 

Vklop prenosa

Za vklop prenašanja na Arnes strežnike, uporabite gumb “Start Streaming”. Pozor! Pred pričetkom priporočamo, da ugasnete vse programe, ki jih ne potrebujete med prenašanjem v živo.
OBS_toolbar_record

Po parih sekundah se ob uspešni povezavi v spodnji vrstici programa, prične šteti čas, prikazuje izgubljene pakete, obremenjenost procesorja ter hitrost bitnega pretoka na Arnes strežnik.
OBS_live_record

Končni rezultat glede na primere v tem dokumentu:
OBS_view_final

 

Studijski način – Video Mixer

Studijski način nam omogoča mešanje slikovnih scen ali virov v živo.
Za prehod na studijski način, uporabite gumb “Studio Mode”.
OBS_toolbar_record2

Po vklopu studijskega načina, se pojavi novo predogledno okno, vmes pa kontrole za izvajanje prehodov. V desnem oknu se prikazuje slika, ki se pošilja na strežnik, v levem oknu pa slika, ki je pripravljena oziroma jo urejate za naslednji kader. Ko želite narediti prehod pritisnite gumb “Cut” (za takojšen prehod) oziroma “Fade (300ms) za mehak prehod v roku 0.3s. 
OBS_studio_mode

Audio Mixer

V kolikor imate na voljo več virov zvoka, lahko v izogib odmevov in motenj uporabite Audio mešalko. 
OBS_studio_audio

Nastavljate lahko glasnost ali v celoti utišate določen vir. V primeru, bomo utišale vse vire, razen Mic (mikrofon). Ob viru pa se pojavi tudi zelena črta, ki označuje nivo sprejema zvoka.
OBS_studio_audio2

 

Lokalno snemanje

Za vklop lokalnega snemanja, uporabite gumb “Start Recording”.
OBS_toolbar_record1

 

Dokumentacija

Dokumentacija programa je na voljo na strani projekta.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)