Vodič: Iz strežnika GVS na Strežnik po meri

Strežnik po meri vam omogoča gostovanje virtualnega strežnika s poljubnim operacijskim sistemom, z večjimi strojnimi viri za bolj zahtevne aplikacije. Namenjen je tistim uporabnikom, ki jim uporaba Arnes Spleta (WordPress) in Arnes Učilnic (Moodle) ne zadostuje.

V primerjavi s storitvijo Arnes GVS imajo skrbniki na Strežniku po meri do urejanja in upravljanja strežnika poln dostop.


Skrbniki imajo dodatno odgovornost za redno vzdrževanje sistema in spletnih aplikacij, ki jih uporabljajo.


Za nadzor in razporejanje dodeljenih virov (jeder, pomnilnika, diska) je tehničnim skrbnikom na voljo preprost spletni vmesnik SPM.

V video vodiču vam bomo predstavili, kako lahko začnete z uporabo Strežnika po meri.

  1. Dostop do Strežnika po meri
  2. Vzpostavitev Strežnika po meri
  3. Odgovornost in varnostna priporočila

 

Dostop do Strežnika po meri

Za dostop do storitve sledite navodilom za registracijo. Strežnik po meri omogoča prijavo z AAI-računom upravičene organizacije. Če doslej še niste uporabljali AAI-računa, lahko več informacij dobite na videoposnetku o AAI-prijavi.

 

Vzpostavitev Strežnika po meri

V video vodiču vam bomo pokazali, kako lahko vzpostavite Strežnik po meri.

 

Odgovornost in varnostna priporočila

Skrbniki storitev ne pozabite na odgovorno ravnanje s podatki v skladu z uredbo GDPR. Sledite tudi varnostnim priporočilom ravnanja s strežnikom. Redno vzdržujte operacijski sistem in pakete, ki so nameščeni na sistemu. Gostujoča spletna mesta naj komunicirajo le po varnih šifriranih kanalih in uporabljajo veljavne, podpisane certifikate z zaupanja vrednim overoviteljem, ki jih lahko brezplačno dobite tudi na Arnesu. Na mestih, kjer uporabljate gesla, naj bodo ta zahtevna in naključno generirana. Preprečite nepooblaščene dostope do strežnika in servisov. Do strežnika se povezujte z varnih omrežij in se izogibajte javno dostopnih točk.

 

V kolikor boste potrebovali pomoč pri katerem od korakov vam je Arnesov oddelek za pomoč uporabnikom na voljo na naslovu .

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)