Navodila za uporabo storitve Ustvarjalnik poštnih računov

V okence vpišete in izberete organizacijo, ki vam je dodelila AAI-račun in kliknete na gumb “PRIJAVA”.

1-Prijavna_stran

Prijava z AAI-računom.

3-AAI_prijava

Po uspešno opravljeni prijavi z AAI-računom vam je omogočen dostop do vsebine Ustvarjalnika za organizacijo, za katero imate dodeljeno vlogo upravitelja.

Vlogo upravitelja imate lahko dodeljeno za več različnih organizacij.

Klik na trikotnik, ki se nahaja desno od naziva organizacije, vam odpre spustni meni. S klikom izberete organizacijo, s katero želite upravljati.

5-domaca_stran-izbira_org

Zavihek Pregled vas napoti na zavihek Nastavitve.

1. Prvi korak je izbira vrste uporabnikov, ki jih želite uvoziti iz sistema SIO.MdM v Ustvarjalnik poštnih računov. To storite tako, da obkljukate okence “osebje”, “učenci” ali oba okenca. Klik na gumb “UVOZ” izvede uvoz izbranih uporabnikov.

6-Uvoz_podatkov

2. Drugi korak je izbira uporabnikov, katerim želite ustvariti poštne račune.

Nekatere organizacije imajo v ArnesAAI zavedenih več domen. V Ustvarjalniku se upravitelju take organizacije odpre okno, kjer izbere domeno, s katero želi ustvariti poštne račune.

POZOR!

Previdno pri izbiri uporabnikov! Če izberete osebje IN učence ter izberete npr. domeno ucenci.ossola.si, bodo imeli vsi, tudi osebje, elektronski naslov .

14-Izbira_domene

V drugem koraku imate zabeleženo število uporabnikov, ki ste jih v Ustvarjalnik poštnih računov uvozili iz sistema SIO.MdM. Omogočeno vam je filtriranje uporabnikov po imenu, vlogi in razredu.

Za nadaljnjo obdelavo lahko uporabnike izberete na več načinov:

  • s klikom na gumb “IZBERI VSE” (izberete vse uporabnike v seznamu)
  • obkljukate vsakega posameznega uporabnika posebej
  • obkljukate/odkljukate uporabnike za vsak list posebej (v kolikor imate veliko število uporabnikov­­, ki se raztezajo na večih listih)­­­

8-Izbira_uporabnikov-opis

3. V tretjem koraku se vam izpišejo priporočene oblike poštnih predalov in uporabniškega imena.

V kolikor vam predlagana oblika ne ustreza, se vam s klikom na puščico, ki se nahaja na desni ob okencih, pojavi spustni meni, ki vam omogoči izbiro drugačne oblike uporabniškega imena ali elektronskega naslova. Imate tudi možnost ročnega vpisa.

10-Urejanje_opis

Ko ste prepričani in ste ponovno preverili, da so pripravljeni podatki želene oblike, sledi klik na gumb “POTRDI”. Pojavilo se vam bo opozorilno okno, ki vam pojasni, da od tega koraka naprej spremembe NE BODO VEČ MOŽNE.

11-Urejanje_opis_pozor

Ustvarili se bodo elektronski naslovi s podatki, ki ste jih prednastavili.

Spletni vmesnik vas bo z opozorilnim oknom obvestil o morebitnih napakah, ki se bodo pojavile v procesu ustvarjanja poštnih računov. 

Pri vsakem uporabniku, kjer pride do napake, se izpiše vrsta napake (npr. Uporabniško ime je že zasedeno.). Napako popravite glede na vrsto napake ALI uporabnika odstranite iz tekočega procesa s klikom na gumb X.

Ko končate, ponovno sledi klik na gumb “POTRDI”.

12-Urejanje_napaka

4. V četrtem koraku se vam izpiše seznam uspešno ustvarjenih poštnih predalov. Klik na gumb “PRENESI …” vam prenese obvestila z uporabniškimi podatki v obliki dokumenta .pdf na vašo napravo. Kot upravitelj storitve in osebnih podatkov vaše organizacije imate odgovorno nalogo, da obvestila v tiskani obliki razdelite med uporabnike.

13-Prenesi_ustvarjenega_uporabnika

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)