Arnes GVS

Upravičene organizacije in društva lahko na Arnesu gostite vaše dinamične spletne strani (PHP/MySQL) in aplikacije (CMS – sistem za upravljanje spletnih strani, Moodle …).

Rešitev je enostavna:

  • za dobro spletno stran ali aplikacijo ne potrebujete sistemskega znanja, saj je rešitev primerna za vsakogar

Arnesovo spletno gostovanje vam nudi:

  • hitre, zanesljive in varne strežnike;
  • veliko diskovnega prostora;
  • neomejen prenos podatkov;
  • brezplačno registracijo .si domen;
  • nadzor strežnikov.

Obvladate aplikacije, vendar nimate časa za vzdrževanje sistema
Arnes GVS vam zagotavlja gostovanje spletnih aplikacij, kot so sistemi za upravljanje z vsebinami, spletne učilnice, forumi, skratka vse tipične spletne aplikacije, ki temeljijo na tehnologiji PHP/MySQL. Paket je namenjen uporabnikom z večjimi zahtevami in določenim tehničnim predznanjem, saj bodo spletne aplikacije popolnoma v vašem upravljanju, Arnes pa vam bo vzdrževal strežnik.

1. Lastnosti Arnes GVS-ja
2. Naročilo gostovanja
3. Podaljšanje gostovanja in spremembe podatkov
4. Obrazci
5. Digitalna strežniška potrdila
6. Pomoč in navodila
7. Dolžnosti in odgovornosti lastnikov spletnih strani

Lastnosti Arnes GVS-ja

V spodnji tabeli so prikazane lastnosti Arnes GVS-ja.

Operacijski sistem Linux CentOS
Diskovni prostor do 30 GB
Predpomnilnik 1 GB
PHP 7.1
da
PhpMyAdmin da
MySQL 5.5 da
Spletni urejevalnik datotek da – Ajenti
Statistika da – Awstats
IPv4 naslov 1
IPv6 naslov 1
Število vhostov 10
Povezava v internet 1 Gb/s
Mesečni prenos neomejeno
Https da – na zahtevo
Vzdrževane CMS/LMS aplikacije ne

 

Naročilo gostovanja

Za naročilo storitve Arnes GVS izpolnite obrazec za naročilo gostovanja. Obrazec pošljite po navadni pošti (Arnes, p. p. 7, 1001 Ljubljana), faksu ((01) 479 88 01) ali pa skeniranega na: .

Podaljšanje gostovanja in spremembe podatkov

Gostovanje dinamičnih strani je potrebno enkrat letno podaljšati. Za podaljšanje je potrebno poslati (odgovoriti na) potrditveno elektronsko sporočilo ob prejemu obvestila za podaljšanje (iz naslova tehničnega kontakta).

Za morebitne spremembe kontaktnih oseb (tehnični ali administrativni) pa je potrebno poslati izpolnjen obrazec po navadni pošti (Arnes, p. p. 7, 1001 Ljubljana), faksu ((01) 479 88 01) ali kot scan po elektronski pošti ().

Obrazci

Obrazce je potrebno poslati po navadni pošti (Arnes, p. p. 7, 1001 Ljubljana) ali faksu ((01) 479 88 01).

Obrazec za naročilo gostovanja dinamičnih spletnih strani pdf docx  
Obrazec za spremembo kontaktov pdf docx  

Digitalna strežniška potrdila za uporabnike GVS

Uporabniki storitve Arnes GVS imajo možnost še dodatno poskrbeti za varnost spletnih povezav do vsebin in za le-te uporabiti šifriran https protokol ter ustrezna digitalno overjena strežniška potrdila (certifikat).

Strežniška potrdila lahko pridobite za:

  • FQDN (oblika zapisa “123.gvs.arnes.si”), kar je primerno za nezahtevne uporabnike
  • lastne domene in poddomene (npr. www.domena.si; ucilnice.vasadomena.si) organizacije, ki so usmerjene na navidezni strežnik

Pri lastnih domenah mora biti nosilec do Arnesovih storitev upravičena organizacija; prav tako mora organizacija predhodno podpisati in poslati t.i. TCS sporazum (kliknite TUKAJ za obrazec in več informacij).

Po urejenih formalnostih nam po elektronski pošti (iz naslova tehničnega kontakta) na naslov: sporočite zahteve po certifikatu (obvezno mora vsebovati vse naslove domene in poddomen za katere se izdaja certifikat). Na Arnesu potem sprožimo postopek za pridobitev, verifikacijo ter namestitev certifikata na spletni strežnik.

Za certfikat vezan na FQDN (npr. “123.gvs.arnes.si”) je dovolj zahteva po elektronski posti (iz el. naslova teh. kontakta) na naslov:  

Splošne informacije glede pridobitve strežniških certifikatov (velja npr. za uporabnike z lastno strežniško infrastrukturo oz. uporabnike Strežnika po meri) dobite TUKAJ.

Dolžnosti in odgovornosti lastnikov in vzdrževalcev spletnih strani

… ki gostujejo sisteme za upravljanje z vsebinami na Arnesovih (virtualnih) strežnikih

V storitvah gostovanja Arnes GVS in Strežnik po meri lahko Arnes članice postavijo lastne sisteme za upravljanje z vsebinami. Eden najbolj priljubljenih takšnih sistemov je gotovo WordPress.

Hkrati se z možnostjo uporabe takšnih sistemov na Arnesovih strežnikih, lastniki in vzdrževalci spletnih strani zavežejo, da jih bodo redno vzdrževali in posodabljali ter da bodo sproti odpravljali morebitne okužbe.

Predvsem slednje so vse pogosteje posledica nevzdrževanih sistemov za upravljanje z vsebinami in lahko povzročijo nenadzorovano pošiljanje neželene elektronske pošte (ang. spam) ali pa spletno mesto vdiralci izkoristijo za širjenje zlonamerne kode (virusov, trojanskih konjev in računalniških črvov).

Po slovenski zakonodaji – konkretneje Zakonu o elektronskem poslovanju na trguodgovornost za vsebine na spletnem mestu nosi njegov lastnik. Če vdiralec na njegovo spletno mesto naloži orodja, s katerimi povzroča škodo drugim uporabnikom na spletu, je lahko soodgovoren, če o obvestilu o tej dejavnosti ustrezno ne ukrepa!

Prav tako ta isti zakon (ZEPT, 11. člen) določa, da ponudnik gostovanja – v tem primeru Arnes – ni odgovoren za podatke, ki jih lastnik spletnih vsebin naloži na strežnike, dokler se ne zaveda, da gre morebiti za protipravno dejavnost. Takoj, ko mu je ta znana, pa mora odstraniti ali onemogočiti dostop do teh podatkov. Ob morebitnih pritožbah glede vsebine, ki je naložena na spletnem mestu, ima ponudnik gostovanje (Arnes) jasno zakonsko dolžnost, da ob pritožbi dostop do njega onemogoči.

Pri prevzemanju dolžnosti in odgovornosti je pomembno definiranje vlog, ki jih imajo posamezni subjekti:

Več nasvetov o primerni skrbi za varnost spletnih strani, pa si lahko lastniki in vzdrževalci le-teh preberete na spletnih straneh Varni na internetu in v priročniku ABC varnosti za lastnike spletnih strani.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)