Skoči na glavno vsebino

Individualna pomoč pri selitvi spletišč na Arnes Splet

ponedeljek, 12. 10. 2015 8:25

Arnes je v preteklih mesecih aktivno spodbujal in pomagal pri selitvi šolskih spletišč  z zastarelih sistemov Joomla, ki so nameščeni na Arnes GVS-jih, na novejši in uporabnikom prijaznejši sistem Arnes Splet.

Na ta način je bilo izobraževalnim zavodom, ki uporabljajo storitve omrežja ARNES, omogočeno, da svoje spletne vsebine predstavljajo na varnem spletišču. Neposodobljeni sistemi za urejanje spletnih vsebin, ki so postavljeni na Arnes GVS strežnikih, s katerimi upravlja izobraževalni zavod, predstavljajo namreč množico tveganj tako za zavod kot tudi za obiskovalce spletišč, ki jih tovrstni sistemi poganjajo. Med drugim:

  • nedosegljivo, razobličeno ali popolnoma uničeno krovno spletišče,
  • izkoriščanje strežnika za razpošiljanje nadležnih reklamnih sporočil (t.i. spam),
  • zloraba osebnih podatkov shranjenih na strežniku za kasnejše spletne prevare in goljufije,
  • izkoriščanje strežnika za vzpostavitev lažne strani, ki je namenjena kraji gesel (t.i. phishing),
  • izkoriščanje strežnika za vzpostavitev širjenja škodljive kode, ki okuži računalnike obiskovalcev spletišča: to so računalniki učencev, staršev in vseh, ki stik z zavodom iščejo preko tega spletišča,
  • v najhujših primerih tudi izkoriščanje strežnika za širjenje sovražnega govora, terorističnih pozivov in nezakonitih vsebin (piratske vsebine, otroška pornografija, prodaja viagre in drugih poživil …) preko spletišča.

Za preprečitev omenjenih tveganj je bila organizirana namenska individualna pomoč, s katero se je zavodom pomagalo pri postopku prenosa spletišč iz starega sistema na Arnes Splet. Tovrstno pomoč se je odločilo koristiti okoli 100 organizacij, od tega jih je 15 že zaključilo s prenosom spletišča. Prav vsi so s svojo novo spletno podobo več kot zadovoljni.

Dober odziv je prišel tudi s strani preostalih ustanov, ki so se odločile same poskrbeti za varnost svojih spletišč. Nekatere so se odločile, da samostojno preidejo na Arnes Splet, druge pa, da bodo ostale na sistemu Joomla, ki pa ga bodo samostojno redno mesečno vzdrževale in posodabljale.

Akcija »Prehod iz Jommle na Arnes Splet« bo potekala do konca oktobra. Od prvotno 450 ogroženih organizacij z zastarelimi sistemi je danes takih še okoli 200. Želja je, da se to število do konca akcije zmanjša pod 150.

 

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)