Skoči na glavno vsebino

Kaj je spletni seminar (webinar) in kaj je MOST?

petek, 12. 3. 2021 15:30

Na Arnesu izvajamo izobraževanja za uporabnike v različnih oblikah.

Izobraževanja med drugim izvajamo tudi v obliki spletnih seminarjev (webinarjev) in kot množične odprte spletne tečaje oz. MOST (prevod izvirnika »Massive Open Online Course« oz. MOOC), neredko pa uporabniki ne ločijo med tema oblikama izobraževanja.

Kaj je spletni seminar (Webinar)?

Spletni seminar je predavanje, ki se izvaja na spletu. Izvajalec in udeleženci se seminarja udeležijo hkrati, komunikacija med njimi poteka s pisnimi komentarji, vprašanji, ali pa preko video in zvočne povezave. Vsi Arnesovi spletni seminarji se tudi snemajo, tako da so na voljo za kasnejši ogled, če ste živo izvedbo zamudili. Za udeležbo na webinarju ne prejmete potrdila o udeležbi.

Kaj je množični odprti spletni tečaj (MOST)?

V množičnem odprtem spletnem tečaju (MOST) so aktivnosti le ohlapno časovno določene. Aktivnosti so običajno vezane na določen teden. Gradiva in naloge so večinoma objavljene enkrat tedensko. Znotraj tedna vsak udeleženec izvaja zadane aktivnosti takrat, ko sam želi. MOST-i obravnavajo širše vsebine in znanja ter potekajo dlje časa.

Gradiva in naloge v tečaju se pojavljajo v zelo različnih oblikah – od video in avdio posnetkov ter člankov, do kvizov in različnih nalog. Tudi komunikacija med moderatorji tečaja in udeleženci lahko poteka na različne načine – kot diskusija v forumih, preko direktnih sporočil, medvrstniškega pregleda, oziroma medsebojnega ocenjevanja izdelkov. Po uspešno zaključenem tečaju pridobite spletno značko in potrdilo, ki ga lahko natisnete.

Katere so torej bistvene razlike med Webinarji in MOST-i?

Spletni seminar (Webinar) je vezan na določen dan in uro, kasneje pa je na voljo posnetek. Tak seminar običajno traja od 30 minut do največ 2 uri, udeleženci pa ne prejmejo potrdila o udeležbi.

V množičnem odprtem spletnem tečaju (MOST) udeleženec opravlja predvidene aktivnosti po terminskem planu, pri čemer pa si delo čez teden razporeja v lastni željeni časovni okvir. Tak tečaj pokriva več vsebin in traja veliko dlje (običajno od tri do pet tednov). Po uspešno zaključenem tečaju udeleženci pridobijo spletno značko in potrdilo.

Ali se lahko udeležim več MOST-ev, ki potekajo sočasno?

Lahko se prijavite na več MOST-ev, ki potekajo v istih terminih. Priporočamo pa vam, da se udeležite največ dveh hkratnih MOST-ev, saj se jim boste lahko temeljito posvetili, prav tako pa ne boste zasuti z delom.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)