Skoči na glavno vsebino

Nalaganje in deljenje posnetkov

Nalaganje posnetkov
Priporočila za nalaganje vsebin
Vdelava posnetkov
Deljenje posnetkov

Nalaganje posnetkov

Za nalaganje video posnetkov na portal se morate v storitev vpisati s svojim AAI-računom. 

Na portalu uporabite gumb Naloži video. V primeru, da še niste prijavljeni vas bo portal sam preusmeril na prijavno stran.

Arnes video portal podpira nalaganje večine najbolj razširjenih video formatov, ni pa možno naložiti datotek flash in animacij gif. V primeru težav s formati, smo ustvarili stran s priporočenimi nastavitvami.

Priporočilo: Za nalaganje posnetkov priporočamo uporabo brskalnikov Firefox, Safari ali Chrome.

Naslednji korak je prenos ene ali več datotek iz vašega računalnika. Pred tem pa še enkrat preverite, da so želeni posnetki v skladu s pravili uporabe Arnes storitev. Nato lahko izberete gumb Izberite ali povlecite datoteke, ki vam odpre okno za iskanje datotek po sistemu, kjer izberete eno ali več datotek in nato pritisnete gumb Odpri. Datoteke lahko naložite tudi tako, da jih izberete in povlečete v polje.

Po izbiri vas portal preusmeri na stran s prikazom statusa prenosa posnetka na strežnik.

Pomembno: okno brskalnika mora ostati odprto, dokler postopek prenosa ni dokončan.

Že med nalaganjem posnetka lahko v oknu Podatki o posnetku pričnete z vnašanjem podatkov o video posnetku. Podatke morate vnesti v vsa polja, ki so označena z znakom “*“. Vnešene podatke potrdimo s klikom na gumb Potrdi

V sivih okvirčkih, ki se nahajajo desno od podatkov, ki jih moramo vnesti oz. določiti, najdemo podrobne informacije o tem, katere podatke točno je potrebno vnesti.

Po pritisku na gumb Uredi pravice se vam prikažejo nastavitve za urejanje pravic uporabnikov. Dodate lahko vsakega uporabnika posebej z njihovimi AAI-računi, uporabite možnost uvoza z datoteko ali pa dodelite pravice ogleda ali urejanja celotni skupini zaposlenih ali učečih na podlagi domene AAI-računa.

Po pritisku na gumb Spremeni se vam prikažejo napredni podatki o posnetku, kjer lahko dodate predogledno sliko, podnapise, seznam poglavij in prilogo.

Priporočila za nalaganje vsebin

Portal Arnes Video podpira veliko različnih video formatov, ki jih po nalaganju ustrezno pretvori in optimizira za ogled na spletu.

Za dosego najboljše možne kvalitete pretvorbe priporočamo

Datotečni format: .mp4

Avdio kodek: AAC-LC

– Število kanalov: Stereo ali 5.1
– Vzorčenje (sample rate): 48 kHz

Video kodek: MPEG-4 H.264

– Progresivno skeniranje (progressive scan)
– H.264 profil: High
– 2 sočasna B okvirja  (2 consecutive B frames)
– CABAC
– Variabilna bitna hitrosti (variable bitrate)

Hitrost okvirjev (frame rate)

– V primeru videa 1080i60 naj se le-ta pretvori v 1080p30
– Hitrost naj ostane enaka izvoru (zajemu)

Tipične ločljivosti (resolution):

2160p: 3840×2160
1440p: 2560×1440
1080p: 1920×1080
720p: 1280×720
480p: 854×480
360p: 640×360

Seznam vsebuje ločljivosti razmerij 16:9. V kolikor je vaš posnetek razmerja 4:3, le-tega ne spreminjajte, saj bo sistem sam poskrbel za črne okvirje okoli posnetka.

Bitna hitrost (bitrate)

Izbira bitne hitrosti je direktno povezana s hitrostjo pretvorbe ter velikostjo končne datoteke. Pri video kodeku smo priporočili uporabo variabilne bitne hitrosti, v spodnji tabeli pa podajamo tipične okvirje kvalitetnih vsebin.

VelikostBitna hitrost videa (video bitrate)Bitna hitrost zvoka (audio bitrate)
2160p35,000 -70,000 kbps512 kbps
1440p16,000 -35,000 kbps512 kbps
1080p8,000 – 16,000 kbps384 – 512 kbps
720p5,000 – 8,000 kbps384 – 512 kbps
480p2,500 – 5,000 kbps192 – 512 kbps
360p1,000 – 2,500 kbps192 – 512 kbps

MPEG-4/H.264 (mp4)

Poznamo več standardov za kodiranje slike in zvoka (kodekov). Najbolj razširjena sta standarda kodiranja slike MPEG-2 in standard kodiranja zvoka MPEG-1 layer II. MPEG-4 je družina naprednejših standardov, ki omogoča boljše stiskanje tako slike kot zvoka. 

MPEG-4 uporablja MP4 vsebovalnik. MP4 omogoča kombinacijo zvoka, videa, podnapisov in slik znotraj ene datoteke. Uporablja ločeno kompresijo za zvok (AAC) in video (H.264) in je pogosto v uporabi pri streamanju vsebin preko interneta.

H.264

H.264/MPEG-4 AVC je nadgradnja MPEG-1 in MPEG-2 standardov z izboljšanim algoritmom predikcije slike in uporabo manjših blokov pri transformacijah. Dobimo približno za polovico manjšo prenosno hitrost pri ekvivalentni kvaliteti videa v primerjavi s predhodniki.

H.264 je eden izmed kodekov, ki se uporablja pri Blu-ray medijih, zato morajo imeti vsi predvajalniki ustrezno podporo za dekodiranje. Veliko se uporablja tudi pri streamanju vsebin s portalov, kot so Arnes video portal, Vimeo, YouTube in iTunes Store ter v spletnih programih Adobe Flash Player in Microsoft Silverlight. 

Slovenija je izbrala takšen način kodiranja za oddajanje DVB-T signala.

AAC

AAC je eden izmed bolj pogosto uporabljenih avdio kodekov. Ustvarjen je bil z namenom, da bo nasledil format MP3 in standardiziran kot del standardov MPEG-2 in MPEG-4. Glavna ideja AAC je izkoriščanje dveh primarnih kodirnih strategij, da bi tako občutneje zmanjšali količino tistih podatkov, ki so potrebni, da dosežemo visoko kvalitetni digitalni avdio zapis. AAC podpira frekvence vzorčenja od 8 Hz do 96 kHz, ter uporabo 48 kanalov. V primerjavi z MP3, pri uporabi enake bitne hitrosti dobimo boljšo kvaliteto zvoka, kar pomeni tudi manjšo porabo pasovne širine.

Vdelava posnetkov

Namesto objave spletnega naslova do posnetka, lahko video tudi vdelate (embed) v vašo spletno stran. Potrebno kodo pridobite s klikom na gumb Vdelaj pod posnetkom.

Za uporabo na Arnes Splet-u morate izbrati možnost prilagodi za WordPress.  Pomembno! Na Arnes Splet je pred uporabo potrebno vklopiti vtičnik iframe.

Vmesnik omogoča tudi dodatne možnosti:

  • Samodejno začni predvajanje omogoča, da se obiskovalcu vaše strani samodejno prične predvajati posnetek. Priporočamo previdno uporabo te funkcije, saj je takšna uporaba za uporabnike praviloma zelo moteča.
  • Prilagodi za WordPress prilagodi kodo za vstavljanje, da jo lahko lažje vključimo v naše spletišče.
  • H5P povezava omogoča vdelavo video posnetka v vsebine H5P.
  • Čas začetka predvajanja nam omogoča, da nastavimo čas od katere minute ali sekunde se bo video predvajal.
  • Skrij seznam sorodnih posnetkov pomeni, da se ob koncu predvajanega posnetka ne pojavi seznam sorodnih posnetkov.

Vdelava videa v vsebine H5P

V dejavnosti H5P interaktivna vsebina izberite gradnik interaktivni video, pri katerem vpišite naslov in začnite z dodajanjem videa tako, da pritisnete na plus v razdelku Dodaj videoposnetek.

V novo odprtem oknu vnesite prej kopirano povezavo iz portala Arnes Video in pritisnite gumb Insert.

Okno se zapre, v prejšnjem oknu pa se vam pojavijo nove možnosti. Za lažjo identifikacijo kakovosti videa jo lahko vpišete in nato pritisnete gumb Dodajanje Interakcij, kjer lahko nadaljujete z urejanjem vsebine.

Deljenje posnetkov

Video posnetek lahko z uporabo bližnjic pod posnetkom delimo na socialnih omrežjih Facebook in Twitter.

Klik na gumb Facebook, ali Twitter vas preusmeri na eno od socialnih omrežij in tako omogoči direktno objavo na izbranem socialnem omrežju. Za objavo potrebujete račun posameznega socialnega omrežja.

Deljenje skupine posnetkov

Objavite lahko tudi spletno povezavo do vseh vaših (sedanjih in bodočih) posnetkov, ali npr. do vseh posnetkov, ki so nastali v sklopu nekega dogodka. Z naprednim iskanjem poiščite želene rezultate – video posnetke in kliknite na gumb Išči (glej spodnjo sliko).

Primer s slike: Če bi želeli objaviti URL do vseh posnetkov, ki so nastali v sklopu konference Mreža znanja. Napredno iskanje -> Ključne besede: mrezaznanja -> Išči -> kopiramo povezavo iz naslovne vrstice

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)