Skoči na glavno vsebino

Prva prijava in podpis splošnih pogojev

Vstopni obrazec za prvo prijavo v portal EDO se nahaja na naslovu https://edo.arnes.si/prvaprijava. Prijavo opravite z vpisom uporabniških podatkov, ki jih prejmete kot dopis po pošti.

Po prijavi boste seznanjeni z vmesnikom portala. Za nadaljevanje postopka je nujno potreben pregled splošnih pogojev uporabe. Dokument najdete v vašem predalu, lahko pa ga odprete tudi neposredno iz obvestil na levi.

Dokument s splošnimi pogoji je potrebno digitalno podpisati. S tem se bo avtomatsko namestilo vaše digitalno potrdilo, kar vam bo omogočalo nadaljnjo prijavo v portal brez vpisovanja uporabniških podatkov. Postopek nadaljujete s klikom na Dig. podpiši.

Portal vas vpraša za potrditev – nadaljujete s ponovnim klikom na Dig. podpiši.

Digitalno podpisovanje zahteva namestitev komponente BCSign, za kar potrebujete administratorske pravice. Aplikacijo prenesete s klikom na Prenesi aplikacijo. V primeru, da uporabljate brskalnik Internet Explorer je potreben še dodaten korak – omogočanje ActiveX komponente. V tem primeru vam svetujemo, da sledite navodilom na spletni strani.

Podpisna komponenta se bo prenesla na vaš računalnik, potrebno jo je namestiti prek običajnega namestitvenega postopka. Zaženite BCSignintaller.msi in sledite čarovniku za nameščanje. Če povezava Prenesi aplikacijo ni prikazana, jo najdete med osebnimi nastavitvami (Vaše ime -> Nastavitve -> Osebne nastavitve -> Digitalna potrdila -> Prenesi aplikacijo).

V primeru, da vam operacijski sistem ponudi spodnje obvestilo, nadaljujte s klikom na Run anyway.

Naslednje slike prikazujejo korake nameščanja aplikacije.

Po končani namestitvi zaprite obvestilo s klikom na Zapri.

Podpisna komponenta je nameščena, kar pomeni, da lahko sedaj dokument digitalno podpišete.

Lahko, da vas bo brskalnik ponovno vprašal za potrdilo o odpiranju aplikacije in v tem primeru nadaljujete s klikom na Odpri aplikacijo. Če opozorila v bodoče ne želite prejemati, lahko odkljukate možnost, da si brskalnik zapomni izbiro.

OPOMBA: obvestilo se lahko razlikuje v različnih brskalnikih. Prikazan je primer za Google Chrome.

V nadaljevanju se odpre okno za izbiro certifikata. Iz spustnega menija izberite digitalno potrdilo in nadaljujte s klikom na Podpiši.

Vrnili se boste nazaj na dokument, kateremu bo dodan digitalni podpis. Hkrati se je vaše digitalno potrdilo med postopkom naložilo v vaš profil, kar vam bo omogočalo nadaljnjo prijavo v portal EDO zgolj na podlagi certifikata.

Na portal EDO se odslej prijavljate na naslovu https://edo.arnes.si/prijava. Vnos uporabniških podatkov ni več potreben, prijava poteka zgolj na podlagi uvoženega certifikata.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)