Skoči na glavno vsebino

Spletne konference Arnes VID

Storitev Arnes VID je konferenčni sistem, ki temelji na odprtokodni rešitvi Jitsi in je namenjen predavanjem v živo, sestankom ali ustnemu preverjanju znanja. Med drugim omogoča tudi deljenje zaslonske slike posameznika, kar lahko izkoristimo za sočasno deljenje multimedijskih vsebin.

Storitev se nahaja na povezavi https://vid.arnes.si in za uporabo ne zahteva registracije.

Videokonference se lahko uporablja tudi kot dejavnost znotraj Arnes Učilnice, navodila za to pa se nahajajo v uporabniškem vodiču.

Priporočila za uporabo

 • Za najboljšo uporabniško izkušnjo se priporoča uporaba brskalnikov, osnovanih na Chromiumu (Google Chrome, Microsoft Edge…). V primeru mobilnih naprav je potrebna namestitev Jitsi Meet aplikacije.
 • Priporočamo uporabo do 30 hkratnih uporabnikov v eni video konferenci, razen če ste prepričani, da imajo vsi udeleženci ustrezno internetno povezavo, saj se le-ta pri večjem številu uporabnikov  največkrat izkaže za ozko grlo. V primeru šibkejše internetne povezave priporočamo tudi nastavitev kvalitete prenosa na Nizko.
 • Priporoča se, da ima samo učitelj ves čas vkopljeno kamero in mikrofon, učenci pa le-to izklopijo in vklopijo le, ko jih k temu pozove učitelj. 
 • V manjših skupinah (npr. sestanek do 8 udeležencev) lahko vsi vključijo tudi kamere.
 • Učenci naj uporabljajo možnost Dvigni roko, ko želijo spregovoriti.
 • V primeru, da se ime učitelja ali učenca ni pravilno preneslo iz Učilnice v video konferenco, je to mogoče spremeniti oz. popraviti v Nastavitvah.
 • V primeru uporabe funkcije Deljenje namizja imate dve možnosti:
  • kvaliteto prenosa spremenite na Visoka ločljivost
  • izberete deljenje zgolj enega okna in tega pomanjšate, če je okno razpeto čez vaš celoten zaslon (tako boste gledalcem “povečali” sliko in olajšali vidnost besedila in slik)
 • Potem ko se v sobi zberejo vsi udeleženci, naj organizator srečanja (učitelj) zaklene konferenco z geslom, da ni možen vstop nepovabljenih gostov.
 • Priporočamo, da uporabite čim bolj unikatno ime srečanja, npr. v obliki šola-razred-predmet. Če uporabite ime, ki že obstaja, boste preusmerjeni v obstoječo konferenčno sobo.
 • Storitev je omejena na IP naslove slovenskih omrežij, zato za normalno delovanje ugasnite morebitne VPN povezave prek tujih strežnikov.

Uporaba

Obiščite spletno stran storitve https://vid.arnes.si, vpišite želeno ime konference v polje Vpiši ime srečanja in nadaljujte s klikom na gumb Začni.

Kreirala se bo videokonferenca, v kateri boste moderator. Pojavi se okno s povezavo za deljenje, s katero v videokonferenco povabite sodelujoče. Videokonferenco lahko tudi zaščitite z geslom, da onemogočite dostop nepovabljenim gostom. Omenjeni meni je vedno dostopen tudi tako, da v menijski vrstici kliknete na gumb i

Naslednja slika povzema razlago osnovnih funkcij:

Dodatne nastavitve so možne s klikom na gumb v spodnjem desnem kotu zaslona.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)