Skoči na glavno vsebino

VCON Cruiser

VCON Cruiser videokonferenčni sistem omogoča H.323 (IP) in H.320 (ISDN BA) videokonference na osebnih računalnikih z Windows operacijskim sistemom. Sistem vključuje PCI kartico, PTZ kamero, slušalko (zvočnik in mikrofon) in videokonferenčni program “VCON MeetingPoint”. Podprti so avdio kodeki G.711, G.722, G.728 in G.723.1 ter video kodeki H.261 in H.263. Za skupno delo z dokumenti, belo tablo, prenosom datotek, besedilno klepetalnico, prikaz namizja računalnika in oddaljeno upravljanje z namizjem računalnika sistem uporablja protokol T.120, ki deluje skupaj z v operacijski sistem že vgrajenim programom Microsoft NetMeeting. Sistem omogoča videokonferenčne hitrosti do 1536 kbit/s (IP) in do 128 kbit/s (ISDN).

 

Prva namestitev videokonferenčne opreme

Za polno uporabo vašega VCON Cruiser videokonferenčnega sistema na IP omrežju je potrebno nastaviti predvsem:

  • Gatekeeper Address: vpišete IP številko Arnesovega gatekeeper strežnika, ki jo dobite od Arnesove video podpore.
  • User Name: vpišete vaše ime ali ime vaše organizacije (šole, kraj ipd).
  • User Number: vpišete vašo mednarodno GDS videokonferenčno klicno številko, ki jo dobite od Arnesove video podpore.

Pred namestitvijo opreme priporočamo pregled navodil, ki ste jih dobili zraven VCON Cruiser videokonferenčnega sistema. Po teh navodilih vstavite PCI videokonferenčno kartico v računalnik, ustrezno priključite priloženo PTZ kamero in slušalko ter vključite računalnik. Sledi nameščanje “VCON MeetingPoint” programske opreme, ki ste jo dobili na zgoščenki skupaj z videokonferenčnim sistemom:

MXM infrastrukture se ne uporablja, zato izberete “No”:

V polje “Name:” in “Company:” vpišete ime šole in kraj:

Nato izberete angleški jezik (English):

in na koncu potrdite ponovni zagon računalnika:

Po ponovnem zagonu računalnika na namizju dobite novo ikono “VCON MeetingPoint” in s klikom nanjo poženete videokonferenčni program:

Nato vnesete v polje “First name” in v polje “Last name” ime šole in kraj, v polje “E-mail” vnesete e-poštni naslov šole in pod “Country” izberete Slovenia:

V naslednjem oknu izberete “None”, ker boste uporabljali videokonference preko IP (internet) omrežja in s protokolom H.323:

V naslednjem oknu vpišete pod “User Name” ime šole in kraj, pod “User Number” vpišete vašo registrirano mednarodno GDS videokonferenčno številko in v polje “Gatekeeper Address” IP številko Arnesovega gatekeeper strežnika, kar oboje pridobite preko Arnesove video podpore. Opcijo “Allow Adaptive Bandwidth Adjustment” izklopite, saj se boste v videokonferenco vedno povezovali s hitrostjo, ki je optimalna glede na zmogljivost povezave vašega omrežja na Arnes:

V naslednjem oknu izklopite uporabo “On-Line Directories”:

V naslednjem oknu pustite privzeto nastavitev “None”, lahko pa izberete tudi kakšno drugo kamero, če jo imate na voljo. V kolikor druga kamera podpira daljinsko upravljanje (premikanje gor/dol/levo/desno in zoom in/out), lahko to omogočite tudi uporabnikom preko videokonference z izbiro “Allow the remote side to control your camera settings”:

S klikom na “Finish” ste zaključili osnovne nastavitve VCON Cruiser videokonferenčnega sistema:

 

Sprememba nastavitev videokonferenčne opreme po namestitvi

Nastavitve videokonferenčnega sistema lahko kadarkoli preverite in spreminjate z desnim klikom na vrhu programa in izbiro “Properties”.

Nastavitve komunikacije z omrežji so na voljo s klikom na “Communication”, kjer dobite:

in nato izbirete “LAN” za nastavitve IP (H.323) komunikacije:

V tem oknu se premaknete na desno in na desni izberete “Advanced>>”, kjer so priporočljive nastavitve naslednje:

Nastavitve za zvok, kot je izbira mikrofona in zvočnika/slušalke lahko spreminjate preko klika na “Hardware”, kjer izbira pod “Private: Handset 1.0” pomeni, da boste za zvok (zvočnik in mikrofon) uporabljali originalno slušalko videokonferenčnega sistema:

 

Vzpostavljanje videokonferenčnih klicev

Za vzpostavljanje videokonferenčnih klicev kliknete zgoraj levo na ikono “Dialer”, kjer v prazno polje vpišete GDS klicno številko drugega videokonferenčnega sistema, s katerim želite vzpostaviti H.323 videokonferenčno povezavo (npr. 0038601954321). V kolikor želite vzpostaviti samo dvotočkovno videokonferenco (povezali ste bosta le dve lokaciji, neposredno), lahko namesto GDS klicne številke tukaj vpišemo tudi IP številko klicanega H.323 videokonferenčnega sistema. Postopek vzpostavitve H.323 videokonferenčne povezave, torej klicanje, sprožimo z izbiro zelene tipke “Dial”.

Opomba: Za hitrost povezave (Bandwidth:) običajno izberite hitrost 384 kbit/s (384 Kbps), če le omrežje vaše organizacije omogoča takšne hitrosti (za nesimetrične povezave omrežij upoštevajte najmanjšo od obeh hitrosti, saj je videokonferenca dvosmerni promet).

Po vzpostavitvi videokonferenčne povezave se vam zraven lokalnega videa “Local” odpre še novo okno z oddaljenim videom “Remote”. V lokalnem oknu spodaj levo z ikono za mikrofon lahko izklapljate in vklapljate svoj mikrofon. Videokonferenco prekinete s klikom na ikono telefona “Hang up” v “Remote” oknu spodaj.

Med vzpostavljenim videokonferenčnim klicem si lahko s klikom na ikono “Point to Point Conference”, ki je skrajno desno zgoraj, predzadnja, ogledate status videokonferenčne povezave, ki prikazuje uporabljene video in avdio kodeke trenutnega videokonferenčnega klica:

 

Nasveti

Pri vpisovanju lastnega imena (šole, kraja) ne vpisujte šumnikov (čšž), ker jih videokonferenčni sistemi pogosto ne prikažejo pravilno ali pa sploh ne prikažejo celotnega imena.

Navodila so bila narejena za programsko opremo različice VCON MeetingPoint 4.51 na računalniku z operacijskim sistemom Windows NT 4 Workstation. Spletna stran proizvajalca videokonferenčne opreme: http://www.vcon.com .

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)