Skoči na glavno vsebino

Priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo

torek, 17. 3. 2020 8:42

V ponedeljek, 16. 3., so v slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih nastopile okoliščine, ki omogočajo le izvajanje izobraževanja na daljavo. Zaradi preobremenjenosti sistema prihaja pri tem do določenih težav, prosimo vas za razumevanje.

Na portalu www.sio.si objavljamo usmeritve in priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo.

Z upoštevanjem navedenih priporočil lahko pripomorete k razbremenitvi sistema in zmanjšanju težav.

Prosimo, da se v teh začetnih dneh osredotočite na bolj osnovne vrste komunikacije. Prenašanja velikih datotek ne priporočamo.

Predlagamo smiselno uporabo naslednjih spletnih orodij:

Spletne učilnice

Predlagamo, da spletne učilnice učenci od 1. do 5. razreda praviloma ne uporabljajo med 9. in 12. uro. V tem času naj ti učenci, če je le možno, uporabljajo druga orodja. RTV Slovenija v tem času predvaja program z izobraževalnimi vsebinami, ki so primerne za to starostno skupino.

Spletne strani šol

Ne nalagajte video posnetkov neposredno na spletno stran šole, ampak na portal Arnes Video s povezavami. Prosimo, pozovite starše, da v dopoldanskem času obiske spletnih strani zmanjšajo na najnujnejše.

Izmenjava datotek

Za izmenjavo datotek večjih od 10 MB uporabljajte storitve za izmenjavo datotek (Arnes Filesender, Office 365 – OneDrive & Teams, eAsistent, Lopolis in druge storitve za prenos datotek). Pri uporabi drugih orodij poskrbite za varnost osebnih podatkov.

Video

Odsvetujemo uporabo videokonferenc in video prenosov za množično komuniciranje. Če je možno, video posnemite in ga odložite na video portale (Arnes Video …). S tem boste občutno zmanjšali obremenjenost povezav, ki jo na primer povzročajo prenosi v živo (enosmerna video komunikacija, pretočni video) in predvsem videokonference (dvosmerna video komunikacija, npr. Arnes VOX).

E-pošta

Za komunikacijo lahko uporabljajte e-pošto brez priponk oz. največ v velikosti do 1 MB.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)