Skoči na glavno vsebino

Varnostne funkcije

Izkoristimo možnosti svojega usmerjevalnika pri varovanju lokalnega omrežja.

Z nezadržno širitvijo interneta postaja varovanje računalniških sistemov, povezanih v lokalna omrežja in svetovni splet, vse pomembnejše. Popolnoma odprti ali slabo zavarovani sistemi so lahka tarča napadalcev, ki take sisteme pogosto izkoristijo kot odskočne deske pri vdiranju v druge sisteme.

Varnostne funkcije, ki jih omogočajo usmerjevalniki, namenjeni povezavi v omrežje ARNES, so pomemben element varovanja lokalnih računalniških omrežij. Le-te upravlja Arnesova tehnična služba, ki že ob priklopu organizacije poskrbi za osnovne nastavitve. Te omogočajo uporabo najbolj poznanih in uporabljenih spletnih storitev in omogočajo dostop z interneta do strežnikov, ki delujejo v lokalnem omrežju organizacije. Vse ostale podatke usmerjevalnik filtrira in tako ne pridejo do lokalnega omrežja. Nastavitve se lahko kasneje prilagajajo potrebam uporabnikov.

Varnostne funkcije usmerjevalnika omogočajo tudi varnostno zaporo med posameznimi segmenti lokalnega omrežja. Primer: šolski usmerjevalnik preprečuje vdore iz pedagoškega dela omrežja v administrativni del.

Po dogovoru se prepovedan promet tudi beleži in po potrebi analizira za ugotavljanje morebitnih vdorov.

Na ta način usmerjevalnik organizacije opravlja vlogo enostavnega požarnega zidu (firewall-a). Ker z usmerjevalnikom upravlja tehnična služba Arnesa, je organizaciji prihranjen strošek postavitve in vzdrževanja požarnega zidu.

Popolne varnosti v internetu ne moremo doseči. Vselej se moramo zadovoljiti z določeno stopnjo varnosti, ki je glede na napore in potrebna sredstva dovolj visoka in sprejemljiva.

Zavedati se moramo,  da je uporaba varnostnih funkcij na usmerjevalniku organizacije samo en element v sistemu varovanja lokalnih omrežij. Nikakor ne smemo pozabiti, da je potrebno varovati tudi vsak računalnik lokalnega omrežja posebej.

Potrebno je:

  • skrbeti za posodobljen operacijski sistem
  • namestiti požarni zid
  • namestiti protivirusni program

Najšibkejši člen pri zagotavljanju varnosti je človeški faktor. Zato je pomembno, da o računalniški varnosti ozavestimo vse uporabnike lokalnega omrežja v organizaciji in jih sproti obveščamo o novostih na tem področju.

Opozorilo

Organizacije morajo biti pozorne pri izbiri opreme. Šolske organizacije se lahko glede dobave opreme obrnejo na Arnes, ostale organizacije jo kupijo v skladu z Arnesovim priporočilom.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)