Skoči na glavno vsebino

Registracija IP-naslovnega prostora

Omogočimo uporabo javnih IP-naslovov. Uporabo privatnih IP-naslovov odsvetujemo.

Da internetni promet doseže želeni cilj, mora biti naslovljen na pravi IP-naslov. IP-naslov je številka, ki natančno določa računalnik znotraj interneta.

Organizacije, ki se povežejo v omrežje ARNES, so upravičene do brezplačne registracije IP-naslovnega prostora. Velikost IP-naslovnega prostora, ki ga Arnes dodeli organizaciji, je odvisna od števila računalnikov  v lokalnem omrežju organizacije.

Skrbnik omrežja razporedi dodeljeni IP-naslovni prostor računalnikom v lokalnem omrežju.
Na ta način organizacija uporablja javne IP-naslove.

Uporaba javnih IP-naslovov ima pred uporabo privatnih IP-naslovov številne prednosti, in sicer:

  • postavitev strežnikov v lokalnem omrežju,
  • nemoteno delovanje aplikacij, ki so pogojene z uporabo javnih IP-naslovov (več …),
  • enostavnejše ukrepanje v primeru zlorabe (več …),

V primeru zlorabe lokalnega omrežja je potrebno izslediti računalnik, ki je zlorabljen in do njega onemogočiti dostop. V primeru uporabe javnih IP-naslovov je to enostavno, v primeru uporabe privatnih IP-naslovov pa je včasih potrebno onemogočiti dostop do celotnega lokalnega omrežja.

Trenutno se v internetu uporablja IP-protokol verzije 4 (IPv4). Ker naslovov IPv4 počasi zmanjkuje, so razvili novo različico IP-protokola  – IPv6. V bližnji prihodnosti pričakujemo prehod iz uporabe IPv4 na uporabo IPv6. Zato uporabnikom svetujemo, da čim prej pridobijo IP-naslove verzije 6 in načrtujejo prehod iz IPv4 na IPv6.

Opozorilo

Organizacije morajo biti pozorne pri izbiri opreme. Šolske organizacije se lahko glede dobave opreme obrnejo na Arnes, ostale organizacije jo kupijo v skladu z Arnesovim priporočilom.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)