Skoči na glavno vsebino

Arnes gosti prvi korenski strežnik DNS v regiji

četrtek, 5. 1. 2012 12:26

Dne 30. decembra 2011 je bil v sodelovanju s podjetjem VeriSign na Arnesu postavljen prvi korenski strežnik DNS (Root name server) v regiji. Strežnik tako celotni regiji zagotavlja še zanesljivejše in hitrejše delovanje interneta, saj lahko računalniki, ki skrbijo za pretvorbe spletnih (URL) naslovov v naslove IP, ključne podatke hitreje pridobijo v Sloveniji, namesto v tujini. Strežnik obenem zagotavlja zanesljivejše delovanje interneta v Sloveniji , saj je na voljo tudi  v primeru odpovedi vseh mednarodnih povezav internetnih ponudnikov v Sloveniji.

Lokacije preostalih korenskih strežnikov DNS si lahko pogledate na spletni strani root-servers.org.

Ko na internetu želimo dostopati do določene spletne strani, v naslovno vrstico običajno vpišemo njen spletni naslov (npr. arnes.si ali 24ur.com). Ta naslov se nato prevede v naslov IP, ki natančno določa računalnik, na katerem se želena spletna stran nahaja. Korenski strežnik DNS je v tem primeru odločilnega pomena, saj predstavlja prvi korak pri prevedbi  spletnega naslova v naslov IP. Vzdržuje namreč podatke o tem, kateri strežniki bodo lahko prevedli spletni naslov v naslove IP za posamezne vrhnje domene, kot so .si, .uk, .net, .org, .com …

Več o tem, kako deluje sistem DNS in kaj nam prinaša korenski DNS-strežnik v Sloveniji, si lahko preberete na povezavi Korenski DNS-strežnik na omrežju ARNES.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)