Skoči na glavno vsebino

Arnes – pionir interneta – že 11110 let povezuje znanje

ponedeljek, 30. 5. 2022 6:00

Na Arnesu že 30 let povezujemo znanje. 300.000 uporabnikom s področij izobraževanja, raziskovanja in kulture zagotavljamo omrežne storitve in hkrati skrbimo za nacionalno e-infrastrukturo, ki je osnova za delovanje interneta v Sloveniji.

V treh desetletjih delovanja smo na Arnesu, vlada ga je ustanovila v maju 1992, pomembno prispevali pri hitri digitalizaciji slovenske družbe. Danes na Akademski in raziskovalni mreži Slovenije z zanesljivo in zmogljivo infrastrukturo povezujemo skoraj 1.700 organizacij.

Z znanjem v digitalno prihodnost

V preteklosti je bil Arnes širši javnosti poznan predvsem po elektronskih naslovih @guest.arnes.si in prvih dostopih do interneta s klicno povezavo, ob nepozabnem zvoku modemov.

Danes uporabnikom na Arnesu ponujamo najsodobnejše storitve s področja zanesljivih in zmogljivih omrežij, superračunalniške infrastrukture in računalništva v oblaku, multimedijskih storitev, nepogrešljivih spletnih aplikacij na področju izobraževanja in raziskovanja ter povezavo v panevropsko omrežje GÉANT.

Tudi v prihodnosti si bomo na Arnesu prizadevali, da bomo zagotavljali storitve, ki bodo spodbujale digitalizacijo v Sloveniji.

Skrb za nacionalno e-infrastrukturo

V okviru Arnesa delujejo Register.si, SI-CERT in stičišče omrežij SIX.SI.

Register.si upravlja domeno .si in s tem skrbi za delovanje slovenskega interneta. Domena .si je aprila letos prav tako praznovala 30 let obstoja. Danes je registriranih več kot 148.000 domen .si.

SI-CERT je nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, katerega vloga je, zaradi številnih kibernetskih napadov, vse bolj pomembna.

Stičišče omrežij SIX.SI (Slovenian Internet eXchange) je namenjeno lokalni izmenjavi prometa IPv4 in IPv6 med ponudniki interneta, ponudniki vsebin in ponudniki gostovanja. SIX.SI je Arnes, zaradi potreb po izmenjavi prometa med omrežjem ARNES in komercialnimi ponudniki interneta, vzpostavil v letu 1994. SIX.SI je tako eno od prvih tovrstnih vozlišč v Evropi.

Slovenija po zaslugi Arnesa med prvimi

»Po zaslugi Arnesa se je Slovenija zelo zgodaj, tako rekoč med prvimi, priključila tistim državam, ki so razvijale in širile medmrežne povezave akademskih in izobraževalnih okolij, od tam pa tudi gospodarstva, javne uprave, medijev in drugih. Arnes je vseskozi v stiku z najnovejšim tehnološkim razvojem, osrednjo vlogo pa ima tudi pri zagotavljanju internetne varnosti,« je zapisano v obrazložitvi odlikovanja za zasluge zavodu Arnes, ki ga je direktorju Marku Bonaču leta 2014 podelil predsednik republike Borut Pahor.

Povezovanje znanja, znanosti, raziskovanja in izobraževanja

Arnes že desetletja digitalizira izobraževanje. Med epidemijo je Arnes predstavljal temelj, na katerem sta temeljila izobraževanje na daljavo in izvajanje hibridnega pouka. Število uporabnikov Arnes Učilnic je iz 58.000 v letu 2019 naraslo na okoli 260.000. Arnesove videokonferenčne storitve so v enem dnevu med epidemijo beležile več kot 360.000 vstopov, skupaj pa so uporabniki v 24 urah v videokonferencah preživeli 14.700.000 minut, torej skoraj 28 let.

Arnes na področju znanosti in raziskovanja vodi Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje – SLING, ki združuje večje centre s superračunalniškimi zmogljivostmi in organizacije z večjimi skupinami uporabnikov. Omrežje je na voljo predvsem raziskovalcem, profesorjem in študentom, vključujejo pa se tudi industrijski razvojni centri. Arnes vsem upravičencem, raziskovalcem, profesorjem in študentom prav tako nudi lastno superračunalniško gručo, ki je med najbolj zmogljivimi v Sloveniji.

Hkrati se je Arnes v projektih HPC CC in NI4OS uveljavil v raziskovalni skupnosti kot povezovalni člen in ključni del e-infrastrukture za odprto znanost in visokozmogljivo računalništvo.

Že 30 let gradimo omrežje ljudi

Na Arnesu pa predvsem že 30 let gradimo omrežje ljudi in ne interneta stvari.

Arnes se je vedno trudil, da bi svoje poslanstvo – zagotavljanje pogojev in odpore pri vpeljavi informacijskih tehnologij – opravljal celovito. To pomeni, da svoje znanje z veseljem prenašamo naprej in skupaj rešujemo izzive, ki nastajajo pri uporabi novih tehnologij in storitev, o njih izobražujemo in pomagamo pri njihovi rabi.

Morda je pomenljivo, da je po treh desetletjih uvajanja informacijskih tehnologij pomembna Arnesova dejavnost usmerjena v ozaveščanje, kako tehnologijo pametno uporabljati, kako se izogibati pastem, kako varovati svoje podatke in ohranjati zasebnost.

V 30-letnih smo skupaj ustvarili nekaj, kar spreminja svet. Kako bomo ustvarjeno uporabljali, je odvisno od nas.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)