Skoči na glavno vsebino

Konzorcij SLING sodeloval pri gradnji 4. najzmogljivejšega superračunalnika Leonardo

torek, 29. 11. 2022 17:22

V četrtek, 24. 11. 2022, so v Bologni na slovesnem odprtju pod pokroviteljstvom predsednika Italije Sergia Mattarelle zagnali 4. največji superračunalnik na svetu (Top500EuroHPC sistema Leonardo, ki bo omogočal slovenskim znanstvenikom nove priložnosti.

Moderni Leonardo bo prav tako služil znanosti

Modularni sistem evropskega proizvajalca Atos, s skupno kapaciteto 240 PFLOP/s in 100 PB diskovnega prostora, bo omogočal hitrejše in učinkovitejše raziskave, zlasti v astrofiziki, fiziki delcev, umetni inteligenci, znanostih o življenju, računski kemiji in biokemiji, okolju, podnebju, kvantnem računalništvu ter gradnji digitalnih dvojčkov.

Vloga SLING

Slovenija je imela v projektu Leonardo posebno mesto kot sedež prvega superračunalnika v okviru iniciative EuroHPC, sistema Vega, ter kot ustanovitveni član konzorcija Leonardo. Slovensko superračunalniško omrežje SLING, ki ga koordinira Arnes, je kot član konzorcija v obliki podpore uporabnikom vložilo približno 1M evrov v sistem Leonardo ter s tem zagotovilo slovenskim raziskovalcem dostop do ustreznega dela virov na superračunalniku.

Prijave za delo na Leonardu

Leonardo bo na voljo preko evropskih razpisov (trenutno se je zaključil LEAP – Leonardo Early Access Programme), v Sloveniji pa tudi preko nacionalnih razpisov Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja SLING. Za spremljanje aktualnih razpisov obiščite spletno mesto SLING oz. se naročite na SLING novičnik

Kaj sledi?

Poleg vedno bolj tesnega sodelovanja Slovenije z Italijo na področju superračunalništva se je Slovenija z Italijo prijavila tudi na razpis za vzpostavitev kvantnega računalnika, ki bo deloval na kampusu v Bologni in bo povezan z Leonardom, kot so razglasili na EuroHPC JU. Arnes bo tako v okviru konzorcija SLING sodeloval pri razvoju kvantnega računalništva v Evropi, s tem pa pomembno prispeval h gradnji prihodnjih tehnologij. 

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)