Skoči na glavno vsebino

Dan varne rabe interneta 2015

torek, 10. 2. 2015 9:36

Danes, 10. 2. 2015, praznujemo dan varne rabe interneta pod sloganom Skupaj za prijaznejši internet. Da bi bil internet prijazno in varno okolje za vse uporabnike, nosimo odgovornost vsi. Vsak izmed nas namreč lahko internet izboljša tako, da je prijazen do drugih uporabnikov spleta, spoštuje in varuje svojo zasebnost in zasebnost drugih na internetu, ne zanemarja odnosov v živo zaradi pretirane rabe tehnologije, internet uporablja preudarno in odgovorno sebi in drugim v prid.

V okviru praznovanja dneva varne rabe interneta bodo po vsaj 300 slovenskih šolah učenci in dijaki čez celoten februar sodelovali v aktivnosti Moje spletno dobro delo, ki smo jo zanje pripravili v točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI, katere partner je Arnes. Razmišljali bodo o tem, kako biti dober spletni prijatelj, kakšne lastnosti ima tak človek in kaj lahko sami storijo za boljši internet. Idej za spletna dobra dela je veliko: lahko mlajšim od sebe pokažejo, kako uporabljati nastavitve zasebnosti v družabnih omrežjih, podprejo sošolca, ki je žrtev vrstniškega nasilja na spletu, svojo babico ali dedka opozorijo na morebitne pasti spleta, delijo poučne in zabavne vsebine s svojimi prijatelji, medtem ko vsebin, ki bi lahko koga prizadele, ne širijo naprej po spletu, od svoje punce/fanta in prijateljev ne zahtevajo gesla za mobilni telefon ali profile na spletu, ampak jih raje naučijo narediti močno geslo, ki ga ne bo mogel nihče uganiti in nenazadnje tudi prijavljajo nezakonite spletne vsebine na prijavno točko Spletno oko.

Spletni seminar in spletni klepet

Na dan varne rabe interneta pripravljamo tudi spletni seminar (webinar) za mlade o spletnem ugledu, ki bo potekal med 14.00 in 15.00. Vklopite se prek spletne strani www.safe.si.  

Če imate kakšno vprašanje, dilemo, zagato povezano z varno rabo interneta, lahko danes otroci, mladi, starši in stari starši vprašate svetovalce Tom telefona prek spletnega klepeta na www.safe.si med 14.00 in 15.30.

Nov video in nova izobraževalna gradiva

Ob dnevu varne rabe interneta predstavljamo tudi nov video Rešitve vseh spletnih zagat na enem mestu, ki prikazuje različne situacije, v katerih se lahko znajde družina ob uporabi spleta, in rešitve, ki jih slovenski Center za varnejši internet v teh primerih nudi.

Za mlade in tudi starejše uporabnike spleta smo pripravili priljubljena drevesa odločanja, ki nam lahko pomagajo pri različnih spletnih dilemah:

  • Kdo je moj spletni prijatelj?
  • Nekdo me nadleguje na spletu!
  • Ali naj to objavim na spletu?
  • Objava posnetka prijatelja na spletu?

in video gradiva za osnovnošolce in srednješolce, ki jih lahko uporabljajo doma samostojno ali pa v šoli po metodi obrnjenega učenja:

O dnevu varne rabe interneta
Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)