Skoči na glavno vsebino

Dan varne rabe interneta tokrat z oddajo za starše

petek, 1. 2. 2019 14:55

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si so ob Dnevu varne rabe interneta, ki ga praznujemo v torek, 5. februarja, pripravili zanimive aktivnosti, namenjene učiteljem in učencem. Spletna oddaja, ki bo v živo potekala od 18. ure, ima naslov Vzgoja za internet in je letos namenjena staršem.

Skupaj za prijaznejši internet

Medvrstniško nasilje na spletu je vse pogostejši pojav. Z njim se srečujejo otroci in najstniki. Ti večkrat odgovornost prelagajo na žrtve, češ, da so same izzvale nasilje s svojim vedenjem in objavami na spletu.

Do spletnega nasilja je treba, tako kot do drugih vrst nasilja, zavzeti ničelno toleranco. Safe.si ugotavlja, da je veliko mogoče doseči z osveščanjem otrok in najstnikov, saj se pogosto ne zavedajo, kako njihova dejanja, kot so komentarji, objave fotografij in podobno, vplivajo na žrtev. Poleg učiteljev in šolskih delavcev, ki se pogosto srečujejo s spletnim nasiljem, v nekaterih primerih tudi kot žrtve, imajo pri preprečevanju nasilja odločilno vlogo starši. Ti lahko k izboljšanju stanja pripomorejo z vzgojo, pogovorom in nenazadnje tudi s prevzemanjem odgovornosti, v kolikor njihov otrok izvaja nasilje nad vrstniki.

V februarju bodo najstniki v spletni aplikaciji Lepa misel ustvarjali in glasovali za virtualne majice s pozitivnimi sporočili. Avtorji majic, ki bodo prejele največ glasov, bodo nagrajeni s pravo majico z lepo mislijo.

Spletna oddaja za starše: Vzgoja za internet

Razumevanje spletnega nasilja in zaščita pred njim se začne tisti trenutek, ko starši otroku izročijo v uporabo katero od naprav z dostopom do interneta. Safe.si ugotavlja, da številni starši ne vedo, kako je potrebno otroke pravilno vpeljati v uporabo interneta. 5. februarja bodo tako ob 18. uri pripravili pogovor z dr. Albertom Mrgoletom, psihologom in sociologom ter soavtorjem knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, in dr. Benjaminom Lesjakom, strokovnjakom za pravne rešitve informacijske družbe in izvajalcem delavnic Safe.si. Vprašanja, na katera bosta odgovarjala strokovnjaka, bodo prek Twitterja lahko posredovali tudi starši. Prenos v živo, za katerega bo poskrbel Arnes, si boste lahko ogledali na naslednji povezavi. Naknadno bo objavljen tudi posnetek. 

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)