Skoči na glavno vsebino

Glasba in tehnologija z roko v roki – Trst in Ljubljana združena v Vivaldijevi sonati

petek, 28. 9. 2012 12:14

V sodelovanju z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, Glasbenim konservatorijem Giuseppe Tartini iz Trsta in drugimi bomo v Sloveniji premierno omogočili izvedbo koncerta, ki se bo istočasno dogajal na dveh različnih lokacijah. V živo bomo prenašali Vivaldijevo sonato, ki jo bodo s pomočjo tehnologije LOLA hkrati odigrali izvajalci iz Trsta in Ljubljane. Skupaj bodo zaigrali Uršula Ivanuš Iwaki (čelo) in Erazem Grafenauer (lutnja) v Ljubljani ter Mario Brunello (čelo) v Trstu.

LOLA (ang. LOwLAtency) je avdiovizualni sistem za pretočni video, ki omogoča hkratno izvajanje glasbe na dveh oddaljenih lokacijah brez zakasnitev pri prenosu. Razvili so ga v Glasbenem konservatoriju Giuseppe Tartini iz Trsta v sodelovanju z Garr – italijansko nacionalno akademsko mrežo.

Poleg možnosti hkratnega izvajanja glasbenih koncertov na različnih lokacijah je sistem LOLA zelo primeren tudi za vadbo in poučevanje glasbe na daljavo.

Vse to ne bi bilo možno izvesti brez uporabe zelo zmogljivega omrežja. Omrežje GÉANT, katerega del je tudi omrežje ARNES, z uporabo tehnologije svetlobnih poti takšno povezavo omogoča.

Prvo uporabo sistema LOLA v Sloveniji – glasbenikov Akademije za glasbo univerze v Ljubljani v sodelovanju z glasbeniki iz Trsta – si boste lahko ogledali  v živo v dvorani na Univerzi v Ljubljani v soboto, 29. septembra 2012, ob 18. 15. Program celotnega dogodka, ki se bo prav tako predvajal v živo, se bo pričel ob 17. 30.

Program:

Sobota, 29. september 2012, dvorana Univerze v Ljubljani, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana

  • 17. 30 do 18. 00: Uvodni nagovor v Trstu
  • 18. 00 do 18. 10: Povezava Trst – Benetke , Mozart: “Ave Verum Corpus”
  • 18. 15 so 18. 25: Povezava Trst – Ljubljana , Vivaladi: Sonata

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)