Skoči na glavno vsebino

Kako ponudniki tehnologije gledajo na svoje najmlajše uporabnike?

torek, 8. 3. 2022 7:03

Namen 4. posveta o digitalnih pravicah mladih je bil med drugimi osvetliti njihovo podatkovno izpostavljenost v digitalnem vsakdanu. Strokovnjaki so govorili o tem, kakšen je pravni okvir za zaščito mladih potrošnikov, kako slovenski razvijalci digitalne tehnologije vidijo mlade uporabnike in s kakšnimi težavami se srečujejo mladi in njihove družine na spletu.

Z nami so bili vodja pravne pisarne pri Zvezi potrošnikov Slovenije Matjaž Jakin, soustanovitelj in vodja produktnega razvoja v podjetju Blub Blub Mitja Mavsar in predstavnik centra pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout Rok Gumzej.

Komercialni nadzor ogroža potrošnike na spletu

Da je pretiran komercialni nadzor nad potrošniki na spletu problematičen, je opozoril Matjaž Jakin, ki vodi pravno pisarno Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). ZPS je lani zaradi spornih praks, s katerimi TikTok nagovarja najmlajše, vložila pritožbo zoper to podjetje. Na razsodbo o pritožbi še čakamo.

Starši skušajo preživeti – tudi z varuškami v obliki zaslonov

Mitja Mavsar, soustanovitelj podjetje Blub Blub je tudi sam oče in razume stiske staršev, ki se zatekajo k risankam, da bi z njimi zamotili majhne otroke.

Vpliv socialno-ekonomskega statusa družin in branja

Kot izpostavita Mavsar in Rok Gumzej iz centra pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout, na – recimo temu problematična vedenja otrok in mladostnikov na spletu oziroma v povezavi s spletom, pomembno vplivajo številni nedigitalni dejavniki, kot je socialno-ekonomski status družin ali prisotnost knjig v domovih otrok, oziroma koliko starši otrokom berejo.

Posnetek 4. strokovnega posveta o digitalnih pravicah mladih je na voljo na portalu Arnes Video.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)