Skoči na glavno vsebino

Konferenca Arnes 2014 v znamenju izmenjave znanja in idej

sreda, 28. 5. 2014 10:59

Novi načini poučevanja, ki jih spodbuja Evropska komisija prek iniciative Opening Up Education, nam prinašajo veliko novosti. Tako s področja tehnologije, ki se uporablja pri poučevanju kot tudi pri konceptu poučevanja samega. Glavni cilj te pobude je zagotavljanje učnih okolij in učnih vsebin, ki bodo prosto dostopne vsem. Na tokratni Konferenci Arnes, ki je 28. 5. 2014 potekala v Kranjski Gori, smo zato prav posebno pozornost posvetili rešitvam, ki nam omogočajo odprto izmenjavo znanja.

Na dogodku smo imeli priložnost gostiti predavanja strokovnjakov z raznih področij, ki so tesno vpeta v izobraževalni proces. Tako smo dogodek odprli s predstavitvijo modela varnega e-preverjanja znanja, ki so ga pilotno uvedli na Norveškem. K temu modelu so pristopile vse norveške univerze. Posebno pozornost smo posvetili tudi e-izobraževanju na slovenskih fakultetah.

V skladu s temi  trendi smo konferenco nadaljevali s predstavitvijo t. i. MOOC (Massive Open Online Course) izobraževanj, ki tako v Evropi kot svetu znanje približujejo vsem, ki si ga želijo. Tako smo imeli čast gostiti sodelavca vodilnega evropskega okolja za visokošolsko izobraževanje – iversiti.org, ki nam je s tehničnega vidika predstavil MOOC-platformo največjega evropskega ponudnika brezplačnih spletnih masovnih izobraževanj. Ogledali smo si tudi, kako takšna izobraževanja potekajo na Hrvaškem in kaj na tem področju pripravljamo v Sloveniji.

Predavanja, ki so sledila, so odgovarjala na aktualne izzive celotne vertikale izobraževanja in raziskovanja v Sloveniji. Predstavili smo različne rešitve, ki uporabnikom pomagajo pri vsakdanjem delu, prav tako pa smo nekaj vsebin namenili tudi tistim tehnično najbolj zahtevnim uporabnikom, ki jim napredna informacijsko komunikacijska tehnologija predstavlja osebni  izziv.

Konferenca Arnes, ki je tudi letos potekala v okviru mednarodne multikonference SIRikt, je uspešno za nami, a nas novi izzivi in nove ideje že pričakujejo na jesenski konferenci Mreža znanja.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)