Skoči na glavno vsebino

Letno poročilo prijavne točke Spletno oko za leto 2019

sobota, 26. 9. 2020 9:03

Izšlo je letno poročilo prijavne točke Spletno oko za leto 2019. V njem so predstavljeni ključni podatki o prijavah in njihovi obravnavi v preteklem letu ter druge aktivnosti prijavne točke.

Povečano število prijav in nezakonitih primerov

V lanskem letu so od 521 prejetih prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok v 305 primerih ocenili, da gre dejansko za tovrstne posnetke in v skladu s tem obveščali organe pregona in prijavne točke v tujini. V primerjavi z letom 2018 se je občutno povečalo tako število prijav kot tudi nezakonitih primerov. Ta porast pripisujejo zlasti intenzivni kampanji ozaveščanja o problematiki posnetkov spolnih zlorab otrok in o možnostih prijave na točko Spletno oko.

Posnetki so najpogosteje prikazovali žrtve, stare od 7 do 10 let, kar pomeni, da so žrtve v povprečju mlajše v primerjavi z letom 2018, ko je bila njihova najpogostejša starost med 11 in 15 let. Še vedno tudi narašča delež posnetkov, na katerih so žrtve najmlajši otroci, stari do 6 let. To se sklada s podatki tujih prijavnih točk, ki so tudi povzeta v poročilu.

Na področju sovražnega govora so lani od 773 prejetih prijav, kar je nekaj več, kot leto prej, 90 primerov klasificirali kot domnevno nezakonite in jih v skladu s tem posredovali Policiji. Vsebinsko so prevladovali primeri sovražnega govora, uperjenega proti prebežnikom in pripadnikom islamske veroizpovedi. Največ prijavljenih vsebin se je nahajalo na družbenih omrežjih, nekaj manj na novičarskih portalih, nekaj pa tudi na forumih.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)