Skoči na glavno vsebino

Ne spreglejte znakov spletne nigerijske prevare

sreda, 24. 10. 2012 12:14

V okviru vseevropske akcije »Bodite obveščeni, bodite varni« smo v Arnesovem programu ozaveščanja Varni na internetu pripravili že drugi video o spletnih prevarah.

Prejšnji teden smo predstavili video o phishing kraji podatkov Dober dan, a je to banka?, danes pa je prvič predstavljen video To je vaš srečen dan!, ki razkriva znake nigerijske prevare.

Kaj je nigerijska prevara?

Nigerijska prevara je sporočilo, s katerim nas goljufom prepriča, da mu nakažemo nekaj denarja. Najpogosteje poteka tako, da nas elektronsko sporočilo prosi za pomoč pri prenosu zelo velike vsote denarja. Ko je komunikacija vzpostavljena, nam goljuf sporoči, da je najprej potrebno poravnati določene stroške (npr. odprtje novega računa, plačilo davka). Denar seveda vtakne v žep goljuf!

SI-CERT svetuje:

  • Ne glede na različne scenarije, ki se pojavljajo v sporočilih, npr. zadeli ste na loteriji, našli so skrite račune v bankah, je VEDNO znak za alarm, ko vam nekdo ponuja neverjetno količino denarja.
  • Bodite pozorni na “polomljeno” slovenščino. Ker so sporočila pogosto prevedena v slovenščino s pomočjo strojnih prevajalcev (Google Translate), je jezik v njih zelo okoren,  težko razumljiv in poln slovničnih napak.
  • Goljufi vse pogosteje izkoriščajo spletne oglasnike, da stopijo v kontakt z žrtvijo. Zato previdno pri različnih ponudbah za nakup ali prodajo, ki prihajajo iz tujine. Tudi v Sloveniji so že zabeležili tovrstne prevare.
  • V zadnjih mesecih so na SI-CERT-u ponovno zasledili številne ponudbe za ugodne kredite preko spleta, ki pa so le krinka za nigerijsko prevaro. Trenutna težka finančna situacija, v kateri se nahaja mnogo ljudi, je priložnost za spletne kriminalce, ki obljubljajo “zakonit posojilo takoj”.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)