Skoči na glavno vsebino

Ob vseevropskem mesecu kibervarnosti opozarjamo na prevare pri spletnih nakupih

torek, 8. 10. 2013 11:54

V okviru vseevropskega meseca kibervarnosti smo se z Varni na internetu osredotočili tudi na opozarjanje pred spletnimi goljufijami, ki lahko spletnim uporabnikom povzročijo resno finančno škodo. S tem namenom predstavljamo video vodič, ki spletnim uporabnikom razkriva vse pasti spletnega nakupovanja.

Arnesov SI-CERT je v letu obravnaval 442 prijav spletnih goljufij, kar predstavlja skoraj 100 % porast v primerjavi z letom 2011 (227 prijav), prav tako nadaljnjo rast napovedujejo tudi projekcije za leto 2013.

Na SI-CERT izpostavljajo: »Spletni uporabniki v Sloveniji v večini poskrbijo za osnovno zaščito svojega računalnika, so pa zato veliko bolj ranljivi na ti. socialni inženiring, kjer jih s preprostim sporočilom o nagradi nekdo želi prepričati, da kliknejo povezavo, pošljejo svoje osebne podatke ali celo nakažejo denar. V takšnih primerih  ne pomaga še tako napreden antivirusni program, potrebno je prepoznati znake poskus prevare.«

Tvegani spletni nakupi

Vedno več je prijav lažnih spletnih trgovin, ki pa so zgolj kulise z lepimi slikami, za spletno predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup predstavlja veliko tveganje, saj kupec plačanega blaga ne bo prejel, lahko pa pride tudi do zlorabe podatkov kreditne kartice. V lovu za dobro ceno se kupci pogosto odločijo za nakup ponaredkov znanih in prestižnih blagovnih znamk, vendar je promet s ponaredki v EU prepovedan, zato so takšni paketi na slovenski carini zaseženi in uničeni.

Še več nasvetov, kako v množici ponudb na spletu ugotovite, kdaj gre za prevaro, najdete v infografiki 5 korakov do varnega spletnega nakupa.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)