Skoči na glavno vsebino

Odprli bomo vrata superračunalniških centrov

četrtek, 30. 9. 2021 13:59

“Exascale” računalniki so superračunalniki prihodnosti, ki bodo lahko izračunali najmanj 1018 operacij s plavajočo vejico na sekundo (1 exaFLOPS).

Kaj to sploh pomeni in kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva vam bomo predstavili 18. oktobra na Dnevu odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov.

Za obiskovalce bomo odprli in omogočili ogled nekaj najzmogljivejših slovenskih superračunalnikov, tudi EuroHPC Vega na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru, ki ga uvrščamo med najzmogljivejše superračunalnike na svetu.

Prav tako si boste obiskovalci lahko ogledali tudi superračunalnike:

Program vsakega ogleda bodo sestavljale različne predstavitve:

  • tehnologije in njene uporabe,
  • razvoj superračunalništva v Sloveniji,
  • kako se lahko naučite uporabljati superračunalnike in kako vam lahko pri tem pomagamo,
  • voden ogled superračunalnika.

Prijavite se in nas obiščite

Vse tiste posameznike ali organizirane skupine (npr. šole), ki bi vas ogled zanimal, prosimo, da nam to čim prej sporočite prek obrazca za prijavo. Zaradi prostorskih omejitev in izpolnjevanja zahtevanih pogojev bomo lahko sprejeli omejeno število obiskovalcev. V primeru prevelikega zanimanja bomo morali število prijav omejiti.

Pogoji obiska

Za obisk superračunalniških centrov je potrebno izpolnjevati pogoje PCT. V primeru obiska skupin s srednjih ali osnovnih šol zadostuje opravljeno samotestiranje za učence in dijake, saj veljajo enaki pogoji kot za udeležbo v učnem procesu, razen za obisk superračunalnika VEGA, kjer morajo čisto vsi udeleženci nad 15 let izpolnjevati pogoje PCT. Za več informacij nam pišite na eurocc@sling.si.

Prenos predstavitve superračunalnikov

Za vse tiste, ki se dogodka ne boste mogli udeležiti na kakšni od lokacij, bomo ob 17. uri pripravili predstavitev Vege in ostalih slovenskih superračunalnikov prek prenosa v živo. V primeru, da želite biti obveščeni o podrobnostih prenosa, vam svetujemo, da se naročite na prejemanje novičnika SLING, s katerim vam bomo pravočasno posredovali potrebne informacije.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)