Skoči na glavno vsebino

Oglejte si zanimiva predavanja s konference ResetEDU

petek, 10. 12. 2021 14:33

8. in 9. novembra je v Ljubljani, v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, potekala mednarodna konferenca Resetting Education and Training for the Digital Age, ki smo jo napovedali v oktobru. Vabimo vas k ogledu predstavitev in posnetkov predavanj ter razprav, ki so dostopni na spletišču konference.

Priporočamo že uvodni umetniški performans, ki so ga pripravili dijaki Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana.

Celoten program si lahko ogledate tukaj. Posnetki razprav po skupinah in interaktivnih delavnic niso na voljo.

Kakšna bodo učna okolja prihodnosti?

Sicer so se na konferenci mnogi tuji in domači strokovnjaki posvečali vprašanjem, kot so, kakšna je vloga vseh vključenih pri poučevanju in učenju z digitalnimi tehnologijami, kakšnega digitalnega državljana potrebujemo in si želimo in kakšna bodo učna okolja prihodnosti. Med drugim je prof. Mart Laanpere dobro in razumljivo predstavil orodje SELFIE za šole, predstavljenih pa je bilo tudi več primerov dobre prakse, tudi iz slovenskih šol.

Na konferenci so posebej obravnavali tudi vlogo šole v digitalni družbi. Za uvod priporočamo izjemno predavanje Martina Seligmana Positive education and positive psychology, takoj za tem pa je na sporedu zanimiva in odlično vodena mednarodna okrogla miza z domačimi in tujimi strokovnjaki.

V paralelnih delavnicah so naslovili nekatere nadvse aktualne teme, na primer “Kakšna je učiteljeva vloga pri spodbujanju čustvene blaginje in negovanju socialnih veščin?”, ki jo je predstavila raziskovalka Pedagoškega inštituta Ana Kozina,  prav tako aktualna je bila odlična delavnica “Kako lahko šola pomaga učencem pri razločevanju lažnih od pravih novic?”, kjer je svoje metode dela predstavila Juliane von Reppert Bismarck iz nizozemske nevladne organizacije Lie Detectors. Delavnica žal ni posneta, upamo pa, da bomo podobne delavnice lahko v prihodnosti ponudili šolam.

Tudi o umetni inteligenci v izobraževanju

Eden od fokusov konference je bila tudi umetna inteligenca v izobraževanju. Učiteljem priporočamo ogled zelo razumljivega predavanja prof. Blaža Zupana s FRI UL, “Ali se lahko (in bi se moral) vsakdo učiti o umetni inteligenci UI?”, v nadaljevanju pa lahko sledite predstavitvam o uporabi umetne inteligence v izobraževanju, ki vključujejo tudi kritičen pogled na zmožnosti tehnologije in etične dileme njene uporabe.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)