Skoči na glavno vsebino

Pred 25 leti je javnost prvič videla spletno stran

torek, 9. 8. 2016 15:30

tim_berners-lee_Image_CERNBritanski informatik sir Tim Berners-Lee je 6. avgusta 1991 javnosti v novičarski skupini alt.hypertext predstavil projekt WWW (World Wide Web project).

Tako je Berners-Lee z osnovno tekstovno spletno stranjo z besedami, ki so vsebovale hiperpovezave do drugih strani, javnosti predstavil svoj načrt za razvoj storitve, brez katere si življenja v 21. stoletju ne moremo predstavljati.

Z željo po prostem dostopu do akademskih informacij

»Projekt WWW združuje tehnike pridobivanja informacij in hiperteksta, ki omogočajo enostavni, a močni svetovni informacijski sistem,« je zapisal Berners-Lee na prvi svetovni javni spletni strani. »Projekt se je začel z željo, da bi bile akademske informacije prosto dostopne komurkoli

Spletna stran, ki je od leta 2013 znova na voljo na izvirnem naslovu http://info.cern.ch/, je vsebovala osnovne napotke, kako deluje splet, skupaj z navodili za dostop do dokumentov in postavitev lastnega strežnika.

Sicer Berners-Lee, izumitelj svetovnega spleta, avtor prvega internetnega odjemalca in strežnika ter hkrati tvorec HTML in HTTP protokola, vseskozi izpostavlja tudi pomembnost načela internetne nevtralnosti. Leta 2011 je tako dejal: »Če opazite, da se nevtralnost interneta zmanjšuje ali jo kdo zlorablja, se morate zganiti in nekaj ukreniti

Do sodobne spletne strani z Arnes Spletom

Sodobna spletišča lahko na enostaven način postavite tudi z orodjem Arnes Splet, ki temelji na najbolj priljubljeni rešitvi na svetu, platformi WordPress. Arnes Splet je odlična rešitev za postavitev osebnih spletnih strani, šolskih spletnih strani in predstavitve projektov, saj za varnost in nadgradnje skrbimo na Arnesu.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)