Skoči na glavno vsebino

Prenos okrogle mize o upravljanju interneta z vidika WCIT-12

petek, 23. 11. 2012 12:13

V ponedeljek, 26. novembra 2012, si boste lahko ob 15.30 uri ogledali prenos okrogle mize na temo predlogov sprememb Mednarodnih telekomunikacijskih predpisov (ITR), ki jih bo na srečanju WCIT-12 organizirala Svetovna telekomunikacijska zveza (ITU) letos decembra. ITR sicer opredeljujejo načela zagotavljanja in delovanja mednarodnih telekomunikacijskih storitev, namenjenih javnosti.

Okrogla miza je namenjena razpravi o vlogi mednarodnih telekomunikacijskih pravil, težnjah po njihovem spreminjanju na WCIT-12, predvsem pa o vplivu morebitnih sprememb ITR-ov na upravljanje interneta. Pričakuje se, da bodo nekatere države zagovarjale uveljavitev zaračunavanja mednarodnega internetnega prometa, podobno kot pri telefoniji – in predlagale, da morajo vsaj del nadzora nad internetom prevzeti ITU. Nekateri deležniki se zavzemajo tudi za spremembo pravil upravljanja interneta, zagotavljanja kvalitete storitev (QoS) in modelov medomrežnega povezovanja. Če bo do predlaganih sprememb prišlo, nevtralnosti interneta in v splošnem interneta, kot ga poznamo danes, ne bo več.

Razprava bo tudi o stališčih, ki jih bo na WCIT-12 zastopala uradna delegacija Republike Slovenije. Okroglo mizo organizira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, povezoval pa jo bo dr. Žiga Turk.

Združenje evropskih raziskovalnih in izobraževalnih omrežij TERENA je v odprtem pismu sprejelo skupno stališče o predlogih sprememb, ki ga je podpisal tudi Arnes.

Prenos srečanja v živo lahko spremljate na Arnesovem strežniku od 15.30 ure dalje, dogajanje na okrogli mizi pa lahko komentirate tudi na družabnem omrežju Twitter z oznako #SIWCIT12.

Posnetek okrogle mize.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)