Skoči na glavno vsebino

Pri napovedovanju prihodnosti interneta zmagal poljub

torek, 24. 5. 2011 12:28

Na vrhunskem tehnološkem srečanju TNC 2011 v Pragi je Tomi Dolenc iz Arnesa osvojil glavno nagrado – iPad na tekmovanju o napovedovanju prihodnosti interneta.

Kakšen bo svet z internetom v naslednjih 25 letih? To vprašanje je bilo zastavljeno vsem 525 udeležencem konference: predstavnikom svetovnih raziskovalnih omrežij, vodilnih podjetij na področju naprednih internetnih omrežij (Cisco, Juniper, ADVA, Ciena …) in superračunalniških centrov ter raziskovalcem, ki brez tovrstnih omrežij ne morejo ustvarjati. Svojo vizijo so morali predstaviti v enominutnem video posnetku.

V družbi tehničnih strokovnjakov je malce presenetljivo prvo nagrado osvojila misel, ki vzpostavlja kritičen odnos do modnih napovedi o prihodnosti, v kateri naj bi bilo naše okolje polno senzorjev in pametnih naprav – tako imenovani ‘internet stvari’ – in v ospredje postavlja našo potrebo po sodelovanju in druženju.

Rad bi, da bi malce manj nakladali o ‘internetu stvari’“, pravi Tomi Dolenc, avtor zmagovalnega posnetka,“nočem se pogovarjati s svojimi copati, niti ne želim, da se copati sami med seboj dogovarjajo, katere naj obujem glede na vreme zunaj“.

Janne Kanner, predsednik združenja evropskih raziskovalnih omrežij TERENA, je nazorno pokazal, da mu je všeč Tomijev pogled na razumevanje interneta prihodnosti, četudi je sam v ponedeljkovem pozdravnem nagovoru zaneseno opisoval razvoj interneta stvari.

S tem nam soustvarjalci interneta pošiljajo pomenljivo sporočilo o pomembnosti medčloveške komunikacije ter skupnosti v dobi vse bolj razvite visoke tehnologije.

Zgradite mi omrežje, ki bo preneslo tole sporočilo

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)