Skoči na glavno vsebino

Prihodnost uporabe e-storitev v slovenskih šolah: Konferenca Arnes 2015 – varna in udobna E-šolska torba

sreda, 27. 5. 2015 9:36

Prek 400 strokovnjakov s področja raziskovanja in izobraževanja je enotnih. Poučevanje na vseh stopnjah se z uporabo e-vsebin in e-storitev spreminja ter zahteva prilagajanje učnih metod, hkrati pa je vse bolj odvisno od čim bolj dostopne in prijazne tehnologije ter od zanesljive infrastrukture. Pomen varnosti na vseh ravneh, od varnih omrežij do varnega obnašanja na spletu, ob tem stopa v ospredje in zahteva celovit pristop tudi s strani šole.

Konferenca Arnes 2015, ki je 27. 5. 2015 v okviru multikonference SIRikt potekala v Kranjski Gori, je zopet uspešno povezala uporabnike s področja izobraževanja, raziskovanja in kulture. Na dogodku smo lahko prisluhnili vrhunskim domačim in tujim predavateljem. Konferenco smo tako odprli s predavanjem o izzivih, povezanih z varno rabo interneta v avstrijskih šolah ter si ogledali, kako se s tematiko spopadajo slovenski učitelji. Nadaljevali smo s pregledom novosti na ključnem slovenskem izobraževalnem portalu SIO ter si pogledali, kaj nam prinašajo storitve, razvite v projektu E-šolska torba. Izpostavili smo tudi storitve, ki bodo učiteljem gotovo znatno olajšale delo. Pomembno mesto pa smo namenili tudi kulturi in storitvam, ki so na tem področju na razpolago slovenskemu izobraževalnemu okolju.

Nadaljevali smo s predavanji, namenjenimi prvenstveno bolj tehnično orientiranim poslušalcem. Tako smo razgrnili podrobnosti o projektu IR-optika, ki bo marsikatero slovensko šolo umestil na zemljevid sodobno internetno opremljenih organizacij. Predstavili smo izobraževanja, ki jih ponujamo za slovenske učitelje, pogledali novosti na področju spletnih učilnic ter s pomočjo naših uporabnikov predstavili napredne možnosti uporabe obstoječih Arnesovih storitev.

Sledila so predavanja, tesneje povezana z varno rabo interneta in sicer smo imeli možnost prisluhniti aktualnim spletnim nevarnostim, s katerimi se spopadajo slovenski učitelji. Za zaključek smo podelili nagrade učiteljem, ki so se še posebej izkazali pri prenosu znanja o varni rabi interneta tudi na učence.

Dogodek smo povezali s podelitvijo priznanj skupnosti uporabnikov Arnesa, kjer smo se zahvalili vsem članom družine Arnes, ki si že dolga leta prizadevajo za informatizacijo slovenskega raziskovalnega in izobraževalnega prostora in brez katerih tudi Arnesa ne bi bilo.

Vabimo vas, da si ogledate tudi slike z dogodka, ki smo jih objavili na Arnesovem FB-profilu, prav tako pa si oglejte tudi posnetke posameznih predavanj s konference.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)