Skoči na glavno vsebino

Reševanje konfliktov s Facebookovo politiko uporabe

petek, 17. 12. 2021 14:02

Če pri uporabi oblačnih storitev kršimo pravila uporabe, nam lahko ponudnik na primer izbriše oz. onemogoči dostop do objavljene vsebine, v skrajnem primeru pa nam lahko odvzame dostop do storitve oz. uporabniški račun. Pri gigantskih globalnih sistemih, kakršen je Facebook, veliko večino “uredniškega” dela pri presoji morebitnih kršitev opravijo algoritmi. Kaj pa, če se zmotijo?

V prav takšni zagati se je letos spomladi znašla Podiplomska šola ZRC SAZU, potem ko je objavila napoved javne razprave s predavanjem ugledne filozofinje o fenomenu teorij zarot. O tem so obširno poročali tudi mediji. Na primer Monitor in Dnevnik, ki je po več kot pol leta, ves ta čas je bila Podiplomska šola ZRC SAZU brez svojih profilov na družbenem omrežju in strani, prek katerih komunicirajo tudi s študenti, objavil tudi srečen konec zgodbe.

Odsotnost mehanizma za stik s človeškim sogovornikom

Težava, ki se pojavi v takem primeru, je odsotnost kakršnega koli transparentnega mehanizma, prek katerega bi lahko vsaj ugledna akademska institucija na nacionalni ravni, če že ne posamični uporabnik, navezala stik s človeškim sogovornikom na strani Facebooka, s katerim bi lahko razrešila morebiten nesporazum. Kot je podrobneje obrazloženo v Monitorjevem članku, je sicer povsem razumljivo, da tako obsežnih in kompleksnih vsebin ne morejo pregledovati ljudje, ampak algoritmi. A hkrati je razumljivo tudi, da le-ti niso nezmotljivi. In kadar se algoritmi motijo, se morajo pogovarjati ljudje. Ponudnik, kot je Facebook, ne more imeti nobenega izgovora, da ne mogoči, vsaj na nekem določenem nivoju, recimo pristojnim državnim institucijam, stika z ustrezno pooblaščeno osebo ali službo, ki lahko posreduje in pomaga v primeru takšnih konfliktov.

Koristna posledica reševanja primera ZRC SAZU je, da je Arnes, prek članstva v mednarodni organizaciji INSAFE, ki predstavlja krovno združenje nacionalnih centrov za varnejši internet, zdaj vzpostavil kontakt z osebo, ki za Facebook opravlja naloge “Public Policy Manager” za centralno in vzhodno Evropo in je tudi pomagala pri razrešitvi konkretnega primera. Ta kontakt je Arnes že posredoval Uradu informacijske pooblaščenke in Centru za varnejši internet – SAFE.SI, seveda pa ga zdaj imajo tudi na ZRC SAZU.

Kontakt na zahtevo pooblaščene osebe članice

Poudarjamo, da tega kontakta ne moremo uporabljati za vse mogoče vrste težav, ki jih imajo uporabniki pri uporabi storitve Facebook. Če pa bi se zgodilo, da bi se katera članica omrežja ARNES znašla v podobno nerodnem položaju kot ZRC SAZU, torej da bi prišlo do nesporazuma ali konflikta glede dopustne politike uporabe Facebooka, na primer do neupravičenega izbrisa vsebin, lahko Arnes na zahtevo posreduje ta kontakt pooblaščeni osebi članice.

Upamo, da smo s tem v Sloveniji vzpostavili kanal, prek katerega se lahko vsaj na institucionalni ravni razrešujejo težave, ki so lahko tudi posledica napačne odločitve algoritmov.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)