Skoči na glavno vsebino

SINOG 4.0 in temna stran lune

ponedeljek, 29. 5. 2017 19:07

SINOG 4.0, ki ga organizirata Zavod go6 in SINOG v sodelovanju z Arnesom in LTFE, je ob izmenjavi mnenj združilo domače in tuje strokovnjake na področju interneta in omrežij.

Med govorci smo, tako piše Jan Žorž na spletni strani SINOG, gostili legende področja protokola IPv6. 

Ole Trøan je namreč že v letih 1997 in 1998 začel s pisanjem kode IPv6 za usmerjevalnike za operacijski sistem IOS, hkrati pa je bil vsa leta sopredsedujoči v delovni skupini IETF 6MAN, ki lahko edina objavlja standarde RFC s področja protokola IPv6.

Protokol IPv6 ima temno stran

Trøan je udeležence navdušil tudi z osrednjim govorom o IPv6, sodeloval v panelni razpravi “Temna stran lune IPv6”, v drugem dnevu srečanja pa predstavil najnovejši odprtokodni projekt usmerjevalnika fd.io/VPP, ki prinaša nekajkratno izboljšavo zmogljivosti usmerjevalnikov z vektorskim procesiranjem paketov.

Job Snijders je znatno prispeval k panelni razpravi z nekoliko kontroverznim, a odkritim spiskom težav, ki jih z operaterskega vidika opazi v protokolu IPv6 in bi jih bilo dobro odpraviti na standardizacijskem nivoju.

Christain Teuschel iz RIPE NCC je razložil pogled na slovensko usmerjanje IPv6 in promet, Kevin Meynell iz Internet Society pa je predstavil, kje se običajno zatika pri izobraževanju omrežnih tehnikov in upravljavcev protokola IPv6.

Ivan Pepelnjak je odigral ključno vlogo v panelni razpravi, predstavil predavanje Enna Reya z naslovom “Why is IPv6 security so hard?” in razjasnil obzorja glede avtomatizacije omrežij.

Sodelavec Arnesa Matej Vadnjal je pripravil predavanje z naslovom OpenConfig in NAPALM – iz omrežnih konfiguracij v kodo in nazaj.

Arnes je poskrbel tudi za prenos v živo in snemanje predavanj. Posnetke si lahko ogledate tukaj.

Fotografije z dogodka najdete na Facebookovi strani Arnesa.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)