Skoči na glavno vsebino

Slovenija zopet potrdila svojo vodilno vlogo na področju IPv6

petek, 19. 10. 2012 12:14

18. in 19. oktobra 2012 smo v Sloveniji na 7. slovenskem IPv6-srečanju in srečanju ISOC ION zopet povezali vodilne svetovne strokovnjake s področja računalniških omrežij. Dogodek je odprl Robert Hinden, ki je leta 1976 zasnoval in izdelal prvi internetni usmerjevalnik (router), ter leta 1995 so-zasnoval in standardiziral protokol IPv6. V nadaljevanju srečanja smo lahko prisluhnili gostom z organizacij, kot sta ponudnika storitev Google in Yahoo!, ponudnikom dostopa v internet, kot je na primer Time Warner Cable, ki v splet povezuje preko 10 milijonov gospodinjstev, ter vodilnih proizvajalcev opreme, kot je Cisco in ostali.

Srečanji, ki smo ju v sodelovanju z Internet Society organizirali Zavod go6, Arnes in Laboratorij za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko (LTFE), sta v Slovenijo pritegnili večje število strokovnjakov tudi zato, ker je prav Slovenija po mnogih kazalnikih v svetovnem merilu vodilna v implementaciji novega protokola IPv6. Prav pravočasna implementacija tega protokola je predpogoj za nadaljnjo rast interneta. Tezo je zopet poudarilo več uglednih predavateljev, med njimi Ron Broersma, ki je zadolžen za implementacijo IPv6-protokola v Ameriški mornarici.

Na obeh srečanjih so pomembno vlogo odigrali tudi slovenski strokovnjaki, med njimi predstavniki časnika Delo, Telekoma Slovenije, NIL, Zavoda go6 in Arnesa. To zopet dokazuje, da lahko tudi majhna država, kot je Slovenija, na določenem področju odigra zelo pomembno vlogo.

Posnetke predavanj si lahko ogledate na Arnesovem video portalu, slike s srečanja pa so dostopne na Arnesovem profilu družabnega omrežja Facebook.

 

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)