Skoči na glavno vsebino

Slovenski superračunalniki in dokaz sipanja svetlobe na svetlobi

ponedeljek, 27. 11. 2017 14:01

Znanstveniki v skupini ATLAS, ki deluje v švicarskem Cernu, so letos našli dokaze za proces sipanja svetlobe na svetlobi pri visoki energiji. Gre za eno prvih napovedi kvantne elektrodinamike iz leta 1933.

Pri raziskavah so sodelovali slovenski znanstveniki odseka za eksperimentalno fiziko delcev Instituta Jožef Stefan in oddelka za fiziko na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko.

Pri obdelavi podatkov je imelo pomembno vlogo tudi Slovensko superračunalniško omrežje – SLING, ki ga koordinira Arnes.

Iskanje potrditve sipanja svetlobe na svetlobi

Raziskovalci skupine ATLAS so z eksperimentom pokazali, da svetloba oziroma njen kvant foton interagira s svetlobo – fotonom. Fotoni niso električno nabiti in običajno lahko interagirajo le z nabitimi delci, kot so elektroni. Interakcijo med samimi fotoni omogoča kvantna elektrodinamika, kjer se foton za kratek čas prelevi v par elektron – pozitron, ki interagirata z drugim fotonom.  

Slovenski superračunalniki so prispevali 15 odstotkov računske moči

ATLAS je moral prečesati podatke štirih milijard trkov, ki so jih izvajali v Velikem hadronskem trkalniku, ki se nahaja v Cernu.  Tri gruče Slovenskega superračunalniškega omrežja, ki v ATLAS prispevajo po 2.000 (Arnes), 5.000 (SIGNET) in 1.000 (NSC-IJS) jeder, so bile pri analizi izjemno pomembne.

Slovensko superračunalniško omrežje sicer predstavlja le 2,5 odstotka vseh računskih virov (300.000 jeder in 200 PB diskovja), vendar ima za težje naloge ATLAS na voljo le 60.000 jeder.

Tako je po ocenah dr. Andreja Filipčiča z Instituta Jožefa Stefana SLING prispeval do 15 odstotkov skupne računske moči za analizo sipanja realnih fotonov.

Pomembna vloga Arnesa

Skupina ATLAS uradno priznava ključno vlogo Arnesa zaradi njegove vloge pri zagotavljanju računske moči pri raziskavah skupine ATLAS. S svojimi zmogljivostmi Arnes prispeva k uspešnemu delovanju skupine ATLAS in k mnogim prebojem na znanstvenem področju, ki so povezani z delom Velikega hadronskega trkalnika.

Več dokazu procesa sipanja si lahko preberete v znanstveni objavi skupine ATLAS.

Hitra in enostavna rešitev za kompleksne izračune

V Sloveniji lahko tehnologije grid uporabljajo vsi raziskovalci, saj jim je na voljo Arnesova testna gruča. Za uporabo je potrebna zgolj pridobitev digitalnega potrdila.

Uporabnik grida lahko hitro in enostavno opravi zelo kompleksne izračune, saj so mu na voljo računalniki po vsem svetu, uporaba certifikata pa zagotavlja določeno stopnjo varnosti. Raziskave, ki bi sicer na enem računalniku potekale več desetletij, je mogoče s pomočjo grid tehnologij izvesti v nekaj dnevih.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)