Skoči na glavno vsebino

Slovenski superračunalniški centri smo odprli svoja vrata

torek, 19. 10. 2021 11:00

18. oktobra smo obeležili Exascale dan, to je dan, posvečen novi generaciji najzmogljivejših superračunalnikov. Na pobudo Nacionalnega kompetenenčnega centra HPC SLING smo ob tej priložnosti pripravili bogat program ter odprli vrata petih nacionalnih superračunalniških centrov.

Z znanjem, infrasktrukturo in uporabo imamo pomembno vlogo

Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva. Da bi postala Evropa konkurenčna svetovnim superračunalniškim velesilam, je leta 2018 nastalo Evropsko podjetje EUROHPC JU, ki podpira razvoj superračunalništva, infrastrukture in znanja. Med projekti, ki potekajo pod okriljem EUROHPC JU je tudi EuroCC, v katerem sodeluje 33 evropskih držav. V projektu sodeluje tudi Slovenija, ki v konzorciju desetih partnerjev razvija nacionalni kompetenčni center HPC SLING. Kompetenčni center spodbuja izobraževanje, usposabljanje in povezovanje na področju superračunalništva, za potrebe raziskav v znanosti in industriji, na akademskem področju ter pri zagotavljanju javnih storitev, predvsem prek dviga nivoja znanja uporabnikov in splošnega zavedanja, kakšne so prednosti uporabe tovrstne tehnologije. “V okviru SLING-a omogočamo program brezplačnih izobraževanj vsakomur, da lahko pridobi vsa potrebna znanja za uporabo superračunalnikov – vse od osnov pa do ekspertnih znanj, kjer je potrebno poznavanje tako uporabe tehnologije same kot tudi dobro poznavanje posameznega znanstvenega področja. Kar nekaj teh znanj lahko pridobijo prek delavnic in seminarjev, ki jih organiziramo v sklopu Nacionalnega kompetenčnega centra HPC,” je pojasnil Damjan Harisch z Arnesa, koordinator projekta EuroCC. Izobraževanja in strokovna podpora sta na voljo študentom, raziskovalcem in tudi slovenskim podjetnikom ter industriji. “Pomoč nudimo tudi malim in srednje velikim podjetjem, saj jim, poleg uporabe slovenskih superračunalniških zmogljivosti, lahko pomagamo pri prijavah na evropske projekte in pridobivanju dodatnih sredstev, ki jih potrebujejo za raziskave in razvoj,” je še dodal Harisch.

Izjemne priložnosti za gospodarstvo in znanost

Exascale dan so konzorcijski partnerji želeli izkorisiti, zato da superračunalništvo, njegovo uporabo in izjemne priložnosti, ki jih prinaša gospodarstvu, znanosti in skupnosti, približajo širši publiki. Vrata je odprlo pet superračunalniških centrov in sicer Institut informacijskih znanosti v Mariboru, ki je predstavil enega najzmogljivejših superračunalnikov na svetu in v Sloveniji, EuroHPC Vega. Obiskovalci so si poleg Vege ogledali tudi enega redkih zasebnih superračunalnikov v Evropi, Arctur-2, v podjetju Arctur v Novi Gorici, superračunalnik Maister na Univerzi v Mariboru, superračunalniške gruče Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnesa ter Instituta Jožef Stefan in HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu. Ob 17. uri je potekal še virtualni dogodek za vse, ki se dneva odprtih vrat niso mogli udeležiti na lokacijah. Na virtualnem dogodku je bil dodatno predstavljen tudi superračunalniški sistem na Kemijskem inštitutu. “Želimo, da bi ljudje spoznali in razumeli, kaj so superračunalniki in predvsem, zakaj jih uporabljamo. Kdor hoče, si tako lahko čisto od blizu pogleda zmogljivo tehnologijo,” je pojasnil Harich. Na dnevu odprtih vrat so bili v ospredju predvsem dijaki in študentje, ki so se želeli spoznati z najnovejšimi tehnologijami. Superračunalniške centre je obiskalo več kot 500 obiskovalcev. Tomi Ilijaš, direktor Arcturja, je dodal: “Mladim želimo pokazati, da je tudi inženirsko delo zanimivo in prinaša neizmerno zadoščenje, ko iz nič lahko ustvarjaš sisteme, ki delujejo v dobro mnogih ljudi. Spodbuditi jih želimo, da se ne zadovoljijo samo s tem, da so uporabniki teh tehnologij, ampak se namesto tega raje podajo na potovanje v središče znanja, da se potopijo v skrivnosti bitov in čipov, ki jih razumejo le redki.”

Ni naključij

Izbrani datum, 18. 10., ni bil določen po naključju. Exascale računalniki so superračunalniki prihodnosti, ki bodo lahko izračunali najmanj 1018 operacij s plavajočo vejico na sekundo (1 exaFLOPS). To izjemno računalniško zmogljivost lahko lažje predstavimo z naslednjo primerjavo: vsak človek na Zemlji bi moral izračunati 24 ur na dan več kot štiri leta, da bi izračunal, kar zmore izračunati Exascale superračunalnik v 1 sekundi.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)