Skoči na glavno vsebino

Superračunalništvo: Študenti in raziskovalci do novega znanja

torek, 25. 5. 2021 10:54

Od 17. do 28. maja poteka mednarodna virtualna šola “MaX e-School on Advanced Materials and Molecular Modelling with Quantum ESPRESSO”.

Šolo organizira ICTP v sodelovanju s centrom MaX in fundacijo Quantum ESPRESSO, skupaj s podporo institucij SISSA, CECAM, Univerza Shangai, CINECA, Institut Jožef Stefan in Arnesa.

Na Arnesovem superračunalniku, ki je bil letos nekaj časa tudi najzmogljivejši superračunalnik v Sloveniji, študentom in mladim raziskovalcem predstavljamo uporabo programskega paketa Quantum ESPRESSO (QE), ki temelji na teoriji gostotnega funkcionala (ang. DFT). Udeleženci se učijo uporabljati paket QE na sodobnih masivno-paralelnih arhitekturah in postopkov njegove optimizacije.

Zaradi visokega zanimanja lahko dogodek spremljate na kanalu Youtube, hkrati pa so na spletu dosegljivi posnetki in prosojnice vseh predavanj in vaj prejšnjih dni.

Pridobite brezplačen dostop do superračunalniške gruče

Poleg Arnesove gruče so v Sloveniji številni drugi superračunalniki in več skupin naprednih uporabnikov. Od leta 2009 ustanove in uporabniki tesno sodelujemo: organizirali smo se kot konzorcij SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje, ki ga vodimo na Arnesu.

Raziskovalci, ki želite pridobiti dostop do računskih zmogljivosti Arnesove gruče ali drugih gruč v omrežju SLING, potrebujete za dostop le račun SLING SSO ali digitalno potrdilo SiGNET. Podporo za pridobitev dostopa in uporabo superračunalniških sistemov vam nudimo na support@sling.si.

Na Arnesu smo z desetimi partnerji v konzorciju SLING vzpostavili tudi slovenski kompetenčni center za superračunalništvo, ki ga v okviru projekta evropskih nacionalnih kompetenčnih centrov EUROCC financira pobuda EuroHPC. Kompetenčni center spodbuja izobraževanje, usposabljanje in povezovanje na področju superračunalništva.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)