Skoči na glavno vsebino

V Sloveniji dosegli konsenz o prihodnosti razvoja interneta

petek, 11. 11. 2011 12:26

Izjemna mednarodna in domača udeležba na šestem IPv6-srečanju je tudi tokrat potrdila, da je Slovenija kljub svoji majhnosti prepoznavna in sposobna narekovati globalne trende na področju uvajanja IPv6.

Srečanja, na katerem je predavalo 7 tujih (US Navy, Cisco, Palo Aloto Networks, Spirent …) in 4 domači predavatelji, se je v živo udeležilo skoraj 100 slovenskih IT-strokovnjakov, še enkrat toliko udeležencev pa je dogodek spremljalo preko spletnih konferenc. Marty J. Levy je tako panelno razpravo v ZDA spremljal kar na svojem tabličnem računalniku na poti v službo, Fredrik Garneij (Ericcsson) s Švedske pa na mobilnem telefonu preko 3G/IPv6.

Na panelni razpravi so za skupno mizo prvič sedeli trije velikani internetne industrije Randy Bush, Mark Townsley in Dan Wing. Tekom razprave so uspeli doseči konsenz glede nadaljnjega razvoja mehanizmov, ki bodo ponudnikom internetnega dostopa in upravljavcem omrežij omogočili čim enostavnejši in cenejši prehod na novi protokol. S tem bo tudi omogočena nemotena širitev interneta, ki je za nas uporabnike ključna. Panelna razprava je vzbudila tudi pozornost IETF (Internet Engineering Task Force). Jari Arko, IETF Internet Area Director, je tako v pogovoru z Janom Žoržem z Go6, vodjo panelne razprave, ocenil: »Seems like the right conclusion. If only we can keep to it«.* Posnetek panelne razprave si lahko ogledate preko Spletnih konferenc VOX, prosojnice pa so vam na voljo na spletni strani srečanja.

Na naslednjem IPv6-srečanju, ki ga bomo v novembru 2012 zopet organizirali Go6, Arnes in LTFE, bomo tako morda že lahko govorili o uvajanju IPv6 v poslovna okolja, saj bomo glede na obstoječi temo uvajanja novega protokola najverjetneje vsa ostala omrežja in vsebine pri nas medtem že preselili na IPv6 in s tem omogočili komunikacijo preko obeh omrežnih protokolov.

Z leve proti desni: Jan Žorž, Mark Townsley in Randy Bush

*Smer se zdi prava. Če se je bomo le lahko držali.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)