Skoči na glavno vsebino

Webinar: Iz klopi na splet – uporaba avtorskih del v izobraževanju

ponedeljek, 24. 1. 2022 15:13

Pouk preko spleta je spremenil način uporabe avtorskih del v izobraževalne namene. Ponovno so se odprla vprašanja, na katera že prej ni bilo zadovoljivih odgovorov – katere vsebine lahko uporabim pri pouku, kaj lahko objavim, kaj lahko delim?

Predlog sprememb ni v korist izobraževalnim ustanovam

Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP) že od leta 1995 predvideva izjemo, ki omogoča prosto uporabo avtorskih del za namene pouka. Zaradi skladnosti z novo zakonodajo EU pa se bo že obstoječi izjemi za izobraževanje pridružila nova izjema, ki specifično ureja deljenje izobraževalnih vsebin na spletu. Vendar predlog sprememb ZASP, ki je trenutno še v procesu sprejemanja, ni v korist izobraževalnim ustanovam, temveč zlasti založniški industriji in kolektivnim organizacijam, ki v imenu avtorjev uveljavljajo nadomestila za uporabo avtorskih del. Šolam grozi plačilo licenčnin in pogajanje z imetniki avtorskih pravic.

Kaj lahko storite učitelji, ravnatelji, izobraževalne in raziskovalne ustanove, da bo avtorsko pravo končno prikrojeno sodobnim izobraževalnim procesom? Katere vsebine lahko izobraževalci že sedaj uporabljate pri pouku in na kakšen način?

Na vsa ta vprašanja bomo poskušali odgovoriti na webinarju o uporabi avtorskih del v izobraževanju, 27. januarja 2022, ob 14. uri.

Posredujte nam vaša vprašanja in primere iz prakse

Če imate problem ali primer iz prakse, o katerem bi želeli razpravljati, lahko svoja vprašanja že vnaprej pošljete na sasa.krajnc@arnes.si. Na webinarju bomo skupaj poiskali odgovore in rešitve. Prosimo vas, da vprašanja pošljete najkasneje do 24. 1. 2022.

Vidimo se na portalu Arnes Video

Prenos webinarja bo potekal na portalu Arnes Video. Spodaj si lahko ogledate posnetek predavanja z Mreže znanja, v katerem smo vam na kratko predstavili kaj prinaša nova izjema za uporabo avtorskih del pri pouku preko spleta.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)