Skoči na glavno vsebino

WebRTC: S spletnim brskalnikom do Arnesovih MCU videokonferenc

ponedeljek, 18. 1. 2016 14:12

webRTC_Arnes_videokonference-visoke-kakovosti_MCU_iStock_000039094466_Large_500Na Arnesu smo s tehnologijo WebRTC (Web Real-Time Communication) omogočili uporabo videokonferenc s sodobnim spletnim brskalnikom, brez namestitve kakršnekoli dodatne programske opreme in tudi brez uporabe Flasha.

Arnesove videokonference visoke kakovosti (MCU) zdaj delujejo tudi znotraj sodobnega spletnega brskalnika (trenutno tehnologijo WebRTC podpirajo brskalniki Chrome, Firefox in Opera), zato povsem enako delujejo v operacijskih sistemih Windows, OS X in Linux, saj je brskalnik povsod enak. Brskalnik Chrome podpira tehnologijo WebRTC tudi na mobilnih napravah (tablični računalniki in mobilni telefoni), ki uporabljajo Android.

Med prvimi NREN-i, ki omogočajo uporabo tehnologije WebRTC

Arnes že od leta 2003 omogoča uporabo videokonferenc preko strežnikov MCU po standardih H.323 in SIP, ki so poznani zahtevnejšim uporabnikom sobnih videokonferenčnih sistemov visoke kakovosti. Arnes je med prvimi NREN-i v Evropi, ki svojim uporabnikom omogočajo dostop do videokonferenc ne zgolj preko protokolov H.323 in SIP, ampak tudi preko tehnologije WebRTC. Sedaj se lahko v iste videokonferenčne sobe priključujejo uporabniki z velikimi sobnimi sistemi in tudi s spletnimi brskalniki, oziroma celo preko običajne telefonije.

Arnesovi strežniki za WebRTC omogočajo priključitev v videokonferenco tudi z ostalimi brskalniki (Internet Explorer in Microsoft Edge na Windowsih, Safari na Mac OS X), ki WebRTC sicer še ne podpirajo, namesto tehnologije WebRTC se bo v tem primeru uporabila starejša tehnologija Flash. Uporabniki bodo v tem primeru sicer prikrajšani predvsem za video visoke ločljivosti HD.

Tehnologija WebRTC je najbolj izpopolnjena v brskalniku Chrome, glavne prednosti pred ostalimi brskalniki s podporo WebRTC so:

  • omogočeno je pošiljanje slike namizja računalnika ali slike izbrane odprte aplikacije (okna) v videokonferenco;
  • omogočena je uporaba videokonference tudi brez uporabe slušalk, saj ima vgrajene algoritme za preprečevanje odmeva;
  • omogočena je uporaba videokonference tudi na s požarnimi zidovi zelo zaprtih omrežjih. Rešitev temelji na samodejnem tuneliranju celotnega videokonferenčnega prometa preko protokola TCP.

V videokonferenco lahko pošiljate sliko svoje predstavitve

V videokonferenco je mogoče pošiljati tudi sliko svoje predstavitve, celotno sliko namizja računalnika (trenutno podprto le v brskalniku Chrome), kot tudi pošiljati predstavitev v obliki navadne slike (npr. .jpg) ali strani iz datotek PDF (kar je podprto v vseh brskalnikih).

Za hiter preizkus delovanja Arnesove videokonference z uporabo tehnologije WebRTC se lahko kadarkoli priključite v Arnesovo javno testno videokonferenčno sobo. Za resno uporabo ne uporabljajte javne testne sobe, ampak se kot uporabniki portala Arnes MCU z WebRTC priključite v svoje videokonferenčne sobe preko spletne povezave, ki jo dobite na portalu Arnes MCU, ko naredite svojo videokonferenčno sobo. Spletno povezavo lahko kot organizator posredujete ostalim sodelujočim v vaši videokonferenci.

Več o Arnes MCU videokonferencah lahko preberete tukaj. Za vse nadaljnje informacije lahko pišete na video-podpora@arnes.si.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)