Skoči na glavno vsebino

Arnes z rezervno povezavo znova povezal Italijo

ponedeljek, 28. 1. 2019 6:00

Zakaj so čezmejne povezave pomembne? Naložbe v mednarodno povezljivost mednarodnim mrežam za raziskave in izobraževanje omogočajo hitro vzpostavitev rezervne povezave.

Gradnja avtoceste in prerezani kabli

9. januarja so v Italiji med gradnjo tretjega pasu avtoceste A4 pomotoma prerezali veliko število kablov in s tem povzročili popolno prekinitev internetnih storitev na širšem območju dežele Furlanija – Julijska krajina, ki na vzhodu meji na Slovenijo. Zaradi velike škode je bilo popravilo dolgotrajno.

Popolna prekinitev internetnih storitev na širšem območju

Med poškodovanimi kabli je bila tudi visoko zmogljiva optična povezava italijanskega izobraževalnega in raziskovalnega omrežja GARR med Milanom in Trstom.

Marco Marletta iz GARR je pojasnil: ”Trst je z omrežjem GARR povezan prek dvojne povezave, vendar sta bili obe vlakni na žalost prerezani, saj ležita drugo ob drugem vzdolž avtoceste. Da bi odpravili težave, smo takoj opozorili svoje kolege na Arnesu in na GÉANT-u. V manj kot dveh urah nam je uspelo vzpostaviti rezervno povezavo.

1.900 kilometrov daljša pot

Rezervna povezava je imela neobičajno pot. Namesto običajne direktne poti, dolge 500 km, je nova povezava prečkala Slovenijo in Avstrijo, ter pri tem opravila pot, dolgo 2400 km (Trst-Ljubljana-Dunaj-Milano).

Zaradi predhodnih naložb Arnesa in GARR v mednarodno povezavo, smo uspeli skrajšati izpad storitev, ki jih je utrpela raziskovalna in izobraževalna skupnost na območju. Dragoceno sodelovanje poteka v sklopu panevropskega omrežja GÉANT.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)