Skoči na glavno vsebino

Zdravniška zbornica Slovenije z zahvalo skupini za obvladovanje časa pred zasloni

petek, 15. 12. 2023 13:59
Prejemniki zahvale Zdravniške zbornice Slovenije.

Foto: Zdravniška zbornica Slovenije

Zdravniška zbornica Slovenije je 14. decembra 2023 izrekla zahvalo Delovni skupini za obvladovanje časa pred zasloni pri otrocih in mladostnikih za pripravo strokovnih smernic uporabe zaslonov pri otrocih in pomemben prispevek k ozaveščanju tako zdravnikov kot tudi drugih strokovnjakov in staršev.

Slovenija je v letu 2021 dobila prve nacionalne Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih. V utemeljitvi zahvale so pri Zdravniški zbornici Slovenije zapisali, da jih je pripravila skupina izjemnih strokovnjakov, ki med seboj odlično sodelujejo. Vodi jo prizadevna in energična dr. Mateja Vintar Spreitzer, člani pa so enako energični Denis Baš, dr. Anja Radšel, dr. Marija Anderluh, Maja Vreča, Špela Reš, doc. dr. Špela Selak, dr. Mateja Hudoklin in izr. prof. dr. Damjan Osredkar. Zdaj je njihovo delo usmerjeno v ozaveščanje strokovnjakov, staršev in javnosti, kar jim odlično uspeva.

Maja Vreča, ki je med prejemnicami zahvale, je sodelavka Arnesa, ki sodeluje tudi v Safe.si, Točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje.

Zakaj je pomembno ozaveščanje staršev in skrbnikov o pomenu časovnih omejitev?

Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih so nastale na podlagi izsledkov raziskav in soglasja številnih strokovnjakov ter po zgledih smernic iz tujine. Dokument je dobil široko podporo različnih strokovnih organizacij. V prvi vrsti so namenjene vsem strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečujejo z otroki in mladostniki tako v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ali drugih strokovnih službah.

V smernicah je opisano, zakaj je tako pomembno ozaveščanje staršev in skrbnikov o pomenu časovnih omejitev, ustreznega načina uporabe in kakovosti izbranih vsebin, ki jih otroci in mladostniki spremljajo preko zaslonov, ter zakaj je pomembno, da bi pri reševanju te problematike vsi strokovnjaki delovali usklajeno in enotno.

Safe.si in Logout sta pripravila tudi zloženke za starše, ki v strnjeni obliki predstavijo bistvene poudarke smernic.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)