Skoči na glavno vsebino

Že veste, kako zveni Higgsov bozon?

ponedeljek, 23. 7. 2012 12:15

V sredo, 4. junija 2012, so znanstveniki v CERN objavili odkritje 126 gigaelektronvoltov težkega Higgsovega delca, ki naj bi zagotavljal maso vsem ostalih delcem. Na podlagi tega odkritja so znanstveniki rezultate meritev detektorja Atlas, ki je del Velikega hadronskega trkalnika, uglasbili in jih tako ljudem naredili lažje razumljive:

  • klavirski solo,
  • aranžirana verzija.

Higgsov bozon lahko »slišite« v 4 sekundi posnetka, predstavljen pa je z višjimi toni. Zanimiv primer podobnega eksperimenta je uglasbitev vulkanske aktivnosti, ki omogoča lažje odkrivanje potencialnih vulkanskih izbruhov že s poslušanjem sprememb v melodiji.

Vir: DANTE

Pri iskanju Higgsovega bozona so poleg znanstvenikov ključno vlogo odigrala zmogljiva omrežja in računske gruče ali gridi, ki med seboj s hitrimi omrežji povezujejo veliko število računalnikov na različnih lokacijah. Pomemben prispevek pri odkritju delca ima tudi Slovenija, saj je bilo na računskih gručah Arnesa in Instituta Jožef Stefan, ki delujeta pod okriljem Sling, izvedenih okoli 2 milijona nalog, kar predstavlja 1,5 % vseh v eksperimentu izvedenih nalog.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)